Kollage: Wikimedia Commons/Pexels

Märkliga schackproblemet inte ens superdatorer klarar av kan ge svar på hur människans medvetande fungerar

Nu ber Oxfords grädda om hjälp från allmänheten för att lösa schackproblemet.

Forskarna har kämpat i årtionden med att förklara det mänskliga medvetandet. Nu ber Oxfords grädda om hjälp från allmänheten för att hitta lösningen på ett schackproblem där svart har ”tre löpare” och inte ens värsta superdatorn klarar av problemet.

”Om du matar in det här pusslet i en schackdator tar den för givet att svart vinner utifrån antal pjäser och dess positioner, men en om människa tittar på det vet man snart att så inte är fallet”, säger Sir Roger Penrose vid Oxfords nyinstallerade Penrose-institutet till The Telegraph.

Han delade bland annat Wolf-priset i fysik med världsberömde Cambridge-professorn Stephen Hawking för arbetet om singulariteter i svarta hål.

Då det gäller människans medvetande vet forskarna redan att det finns saker som styr som inte ens värsta superdatorerna klarar av, men man vet inte varför.

Sir Roger Penrose vill ta reda på om forskarvärlden haft fel angreppsätt - han är framförallt intresserad av resonemanget som banar väg för schacklösningen samt om det handlade om ett plötsligt inslag av briljans eller ett nötande.

Poängen är att svarts ”tre löpare” får datorn att alltid förvänta sig vinst och försöka utföra beräkningar långt bortom all datorkraft på jorden.

Sir Roger Penrose menar att inte ens de kommande kvantdatorerna kan konkurrera med människans medvetenda, men att vi borde kunna få djupare förståelse av just kvantmekanik.

Han hävdar bland annat att forskarna redan har funnit kvanteffekter i fotosyntesen och fåglars migration och att det inte är alltför långsökt att tänka sig att kvantmekanik också kan ha ett finger med i spelet vad gäller våra hjärnor.

Sir Roger Penrose menar att människor lätt kan bli deprimerade vid tanken på att ersättas av robotar eller datorer, men att det kan visa sig att det finns områden som exempelvis kreativitet där datorer aldrig kan vinna över oss.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.