Kollage: Wikimedia Commons/Pexels

Märkliga schackproblemet inte ens superdatorer klarar av kan ge svar på hur människans medvetande fungerar

Nu ber Oxfords grädda om hjälp från allmänheten för att lösa schackproblemet.

Forskarna har kämpat i årtionden med att förklara det mänskliga medvetandet. Nu ber Oxfords grädda om hjälp från allmänheten för att hitta lösningen på ett schackproblem där svart har ”tre löpare” och inte ens värsta superdatorn klarar av problemet.

”Om du matar in det här pusslet i en schackdator tar den för givet att svart vinner utifrån antal pjäser och dess positioner, men en om människa tittar på det vet man snart att så inte är fallet”, säger Sir Roger Penrose vid Oxfords nyinstallerade Penrose-institutet till The Telegraph.

Han delade bland annat Wolf-priset i fysik med världsberömde Cambridge-professorn Stephen Hawking för arbetet om singulariteter i svarta hål.

Då det gäller människans medvetande vet forskarna redan att det finns saker som styr som inte ens värsta superdatorerna klarar av, men man vet inte varför.

Sir Roger Penrose vill ta reda på om forskarvärlden haft fel angreppsätt - han är framförallt intresserad av resonemanget som banar väg för schacklösningen samt om det handlade om ett plötsligt inslag av briljans eller ett nötande.

Poängen är att svarts ”tre löpare” får datorn att alltid förvänta sig vinst och försöka utföra beräkningar långt bortom all datorkraft på jorden.

Sir Roger Penrose menar att inte ens de kommande kvantdatorerna kan konkurrera med människans medvetenda, men att vi borde kunna få djupare förståelse av just kvantmekanik.

Han hävdar bland annat att forskarna redan har funnit kvanteffekter i fotosyntesen och fåglars migration och att det inte är alltför långsökt att tänka sig att kvantmekanik också kan ha ett finger med i spelet vad gäller våra hjärnor.

Sir Roger Penrose menar att människor lätt kan bli deprimerade vid tanken på att ersättas av robotar eller datorer, men att det kan visa sig att det finns områden som exempelvis kreativitet där datorer aldrig kan vinna över oss.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant