Fotograf: AP Photo/Noah Berger

Nu kräver ägarna Mark Zuckerbergs avgång – menar att skandalerna aldrig behövt ske

Efter Facebooks kursslakt vill ägarna se en förändring.

Facebooks ägare har efter bolagets senaste rapport krävt att Mark Zuckerberg nu avsätts för att lämna plats till en oberoende person. Det skriver affärstidskriften Fortune.

Det är aktivistinvesteraren Trillium Asset Management som la fram förslaget bara timmar efter att kvartalsrapporten offentliggjordes. Anledningen anges vara att företaget misskött hanteringen av de kriser som skett under året. Däribland Cambridge Analytica-skandalen och Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

Bolaget har en position som är värd 11 miljoner dollar i Facebook och har även tidigare föreslagit att företaget bör sära på ordförande- och vd-positionen.

Redan förra året initierades en aktion för att få bort Mark Zuckerberg från ordförandepositionen. Då röstade 51 procent av investerarna för hans avgång. Facebookgrundaren äger emellertid röststarka B-aktier vilket gör att han har majoriteten av rösterna.

Trillum pekar på att bolag som Apple och Google sedan länge har gjort den separation de nu föreslår.

”Att ha en oberoende ordförande underlättar för styrelsen i utförandet av dess främsta uppgift – att övervaka företagets ledningen å aktieägarnas vägnar,” står det i förslaget. ”Vi tror att den här bristen på oberoende och övervakning har bidragit till att Facebook missat, eller misskött, ett flertal allvarliga kontroverser, ökat riskexponeringen och kostnaderna för aktieägarna."

LÄS ÄVEN: Facebooks ras går till historien som det största någonsin – Mark Zuckerberg skyller på EU


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST