Framtidsanalys sätter pris på AI – större än Kinas och Indiens ekonomier redan 2030

År 2030 kan artificiell intelligens bidra med så mycket som 15.7 biljoner dollar till världsekonomin.

År 2030 kan AI-baserad teknologi bidra med så mycket som 15.7 biljoner dollar till världsekonomin. Det skriver PwC i en genomlysning av inverkan av artificiell intelligens över ett brett spektrum av industrier.

15.7 biljoner dollar – motsvarande 139 biljoner svenska kronor – är mer än den sammanlagda storleken av Kinas och Indiens ekonomier idag. Statista uppskattar storleken av den globala ekonomin till 75.4 biljoner dollar år 2016.

PwC förutspår sammanlagt 14% högre globalt BNP år 2030 till följd av den artificiella intelligensens genomslag. Samtidigt skriver företaget att uppskattningen bygger på vad AI kommer tillföra genom produktivitetsökningar och konsumtionseffekter till följd av förbättrade produkter. Det ska inte nödvändigtvis tolkas som tillväxt utöver den normala teknologiska tillväxthastigheten – även om mycket tyder på det.

Mest ekonomiskt omvälvande blir AI i USA och Kina där inverkan av AI uppskattas till 14.5 procent respektive 26.1 procent av BNP. För Norra Europa beräknas genomslaget till 9.9 procent av BNP – motsvarande 1.8 biljoner dollar.

Analysen förutspår också att det totala utbudet av jobb inte kommer förändras – AI förväntas skapa lika många nya jobb som teknologin automatiserar. Resultatet är högre produktivitet, bättre produkter och ökad efterfrågan.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. ”Vad flygbranschen sade till mig i enrum – efter vår uppmaning att halvera flygresorna”
  4. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  5. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.