EU misstänker stort nytt utsläppsfusk – biltillverkare har överdrivit utsläppen

Enligt rapport har flera biltillverkare avsiktligt presterat högre utsläpp i officiella tester än vad bilarna skulle släppa ut i verkligheten.

EU-kommissionen har upptäckt nytt misstänkt utsläppsfusk bland europeiska biltillverkare, rapporterar Financial Times och AFP. Uppgifterna kommer från en rapport som ännu inte publicerats, men som tidningarna tagit del av.

Denna gång handlar det inte om att fuska ner nivån av rapporterade utsläpp, utan att överdriva utsläppsnivåerna.

Enligt rapporten har flera biltillverkare avsiktligt presterat högre utsläpp i officiella tester än vad bilarna skulle släppa ut i verkligheten. Det rör sig om i genomsnitt 4.5% högre nivåer.

Nya globala riktlinjer för utsläppsnivåer gällande vid 2025 och 2030 ska träda i kraft från 2020. Fusket anses vara ett förebyggande försök att lindra de nya kraven. Olika bilinställningar ska ha utnyttjats och manipulerats för att öka utsläppen under tester – så att utsläppsnivån som anses vara rimlig för tillverkarna att uppnå blir så hög som möjlig i den nya standarden. Det skriver Yle.

Än så länge har de europeiska biltillverkare som kontaktats av press nekat till det misstänkta fusket.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.