Waymos självkörande taxi kör kunderna till affären och tillbaka. Fotograf: Walmart

Nu vallas kunder till mataffären av självkörande bilar – snart kan taxi bli billigare än att gå

Utan chaufförslöner att betala förutspås självkörande taxi kunna komma ner på extremt låga priser - och företagen ser möjlighet att locka kunder. 

Amerikanska detaljhandelsjätten Walmart har öppnat en ny front i kriget om kunderna. Walmart, som tidigt ställde motoriserade kundvagnar till förfogande för att locka shoppare som inte orkar gå, pressas nu av Amazon’s tillgängligheterbjudande med både online beställning, robotiserad hemleverans, och kassalösa butiker.

Walmart vänder på konceptet. I Arizona testar företaget att låta kunder som beställer online bli upphämtade med självkörande bil. Väl framme i mataffären har personal redan plockat ihop varorna och lastar in dem i bilen, som sedan för kunden hem igen. Pilotprojektet utförs i samarbete med självkörande taxistartupen Waymo. Det rapporterar CNN Money.

CNN beskriver också ett framtidsscenario där allt fler företag erbjuder gratis transport för att locka kunder. Utan chaufförslöner att betala förutspås självkörande taxi kunna komma ner på priser så låga som 2 kr/kilometer – billigare än att gå, enligt Ark Invests beräkning baserad på kaloriförbränning. Under en viss tröskel blir det lönsamt för företag att erbjuda gratis transport för att håva in fler kunder – IKEAs bussar är ett bra exempel. Dessutom börjar nya reklambaserade affärsmodeller redan nå marknaden – vilket skulle göra taxi om möjligt ännu billigare. 

Walmart skriver i ett blogginlägg att samarbetet med Waymo framförallt handlar om att lära sig för framtiden. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST