Fotograf: AP Photo/Andrew Harnik

Facebook-raset: Kan bli det största i börsens historia

Det kan gå till historien som det största raset någonsin.

Det var i efterhandeln i New York som Facebook föll som en sten efter en kvartalsrapport som inte levde upp till marknadens förväntningar. Som mest var aktien ned 23 procent, vilket motsvarar ett förlorat börsvärde om 130 miljarder dollar. När efterhandeln stängdes hade aktien backat ungefär 20 procent, och ett värde motsvarande 1094 miljarder kronor hade gått upp i rök.

Facebook kan i och med detta skrivas in i historieböckerna som företaget med det absolut största raset i amerikans historia. Det skulle kunna hända om gårdagskvällens fall realiseras på en bredare front vid dagens börsöppning. Det skriver Bloomberg.

En sådan reaktion skulle kunna leda till det största värdefallet under en dag som någonsin skett för ett amerikanskt börsbolag.

Bloomberg sätter fallet i relation till andra historiskt stora ras. Intel Corp. tappade nästan 797 miljarder kronor en septemberdag år 2000. Andra ras som gått till historien är Exxon Mobil Corp. som förlorade 464 miljarder dollar under en dag i oktober 2008. Apple, som råkade ut för något snarlikt som Facebook nu genomgår, rasade i värde med 525 miljarder en dag 2013.

LÄS ÄVEN: Mark Zuckerberg förlorade just 149 miljarder kronor – på en enda kväll


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST