Fotograf: Johan Nilsson / TT

Skog till ett värde av en miljard har nu gått upp i rök – och siffran stiger

Sommarens skogsbränder har kostat en förmögenhet.

Sist Sverige drabbades av kraftiga skogsbränder var 2014, då en omfattande brand i Västmanland slukade hela 14 000 hektar skog. Under sommarens förödande bränder har nästan dubbelt så stor areal blivit till aska och medfört stora kostnader.

Enligt Skogsstyrelsen bedöms värdet uppgå till över en miljard – en siffra som kommer stiga.

”Bränderna är ju inte under kontroll och i Dalarna har man beslutat att göra en skyddsbränning av 800 hektar för att få stopp på branden”, säger Svante Larsson projektansvarig på Skogsstyrelsen och medlem av den krisledningsgrupp som inrättats, till Dagens Nyheter.

Enligt Svante Larsson ska inte bränderna drabba skogsindustrin på det stora hela, utan det är den enskilde private skogsägaren som får ta stryk.

Just nu är 60 procent av den skog som står i lågor i Ljusdal i Hälsingland privatägd. Ägarna kommer behöva tampas med långtgående konsekvenser gällande problemen som uppstår vid återplantering efter släckning.

Men skogbränderna kan även kosta samhället och försäkringsbolagen en rejäl hacka.

Västmanlandsbranden kostade Länsförsäkringar nästan 400 miljoner kronor och denna gång kan det handla om större summor.

”Men det är för tidigt att säga exakt hur mycket det handlar om”, säger Johan Litsmark, naturskadeexpert på Länsförsäkringar till DN, och poängterar att bolaget är återförsäkrat.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant