Fotograf: AP Photo/Jeff Chiu & AP Photo/Mary Altaffer

Googles moderbolag Alphabet kan bli internetålderns Berkshire Hathaway

Warren Buffett får snart lämna över tronen till Alphabets vd Larry Page.

Larry Page, vd för Googles moderbolag Alphabet, har länge imponerats av Warren Buffetts affärssinne. Nu menar analytiker att Alphabet visar tecken på att kunna bli framtidens Berkshire Hathaway. Det skriver CNBC.

Det är Alphabets investeringar i tillväxtföretag – allt ifrån Youtube, självkörande bilar och molntjänster – som ligger bakom liknelserna till Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

LÄS ÄVEN: Nu ska sparkcykelbolaget som backas av Uber och Alphabet ta över Europa

Internetgiganten rapporterade under måndagen en omsättning som var över förväntningarna. På beskedet steg aktien till nya rekordnivåer.

”Våra investeringar skapar riktigt bra upplevelser för användarna, starka resultat för annonsörerna, och nya affärsmöjligheter för Google och Alphabet,” sa Ruth Porat, CFO på Alphabet och Google i ett pressmeddelande på måndagen.

När Larry Page för några år sedan blev tillfrågad av Financial Times om det fanns en person – annan än honom själv – som hade de kvaliteter som krävdes för att leda Google in i framtiden svarade han ”Warren Buffett”.

Under 2015 förändrade man företagsstrukturen och Google fick stå under Alphabet. Bara några år senare är nu Alphabet den mest aktiva corporate venture capital investeraren i världen – med 103 genomförda investeringar förra året. Det enligt CNBC om hänvisar till Crunchbase.

”Alphabet har för tillfället en unik kombination av stark positionering och extremt stora adresserbara marknader inom annonsstödda videos, hårdvara, molntjänster, självkörande bilar och sjukvård,” sa Andy Hargreaves, analytiker på KeyBanc Capital Markets, på måndagen. ”Över tid tror vi att var och en av dessa kategorier kan utvecklas till väldigt stora affärsområden för företaget, vilket skulle hjälpa dem att hålla uppe tillväxttakten.”

Warren Buffett har själv sagt att han gjorde ett misstag när han valde att inte investera i Googles moderbolag Alphabet.

LÄS ÄVEN: De 12 bästa citaten från Warren Buffett under stämman

”Jag tog fel beslut angående Google och Amazon,” sa han under Berkshire Hathaways årsstämma i maj.

Han menade då att misstaget var att han inte redan tidigare kunnat dra slutsatsen att företagens möjligheter var betydligt större än priserna vid tidpunkten indikerade.

LÄS ÄVEN: De väntas ta över livsverket när världens främsta investerare kliver av tronen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST