Fotograf: Henrik Montgomery / TT

Kraftigt vinstlyft för Intrum –”Fortsätter att leverera med en hög nivå”

Strax efter börsöppningen är aktien upp 13 procent. 

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia investerade 2.385 miljoner kronor i köpta fordringar under årets andra kvartal (1.287).

"Portföljinvesteringar, som utgör halva vår verksamhet, fortsätter att leverera en uthållig omsättningstillväxt med en hög nivå på kvartalets investeringar, 2,4 miljarder kronor. Samtidigt, och ännu viktigare, bibehåller vi en god avkastningsnivå, 15 procent, genom att fokusera på prisdiciplin och fortsatt goda inkasseringsresultat", skriver vd:n Mikael Ericsson i rapporten för det andra kvartalet.

Nettoomsättningen i Intrum Justitias affärsområde Finansiella tjänster, som till största del utgörs av köp av avskrivna fordringar, var 1.588 miljoner kronor i kvartalet (1.462) och den justerade rörelsemarginalen blev 56 procent (52). Avkastningen på köpta fordringar var 15 procent (17).

Omsättningen inom affärsområdet Kredithantering var 2.651 miljoner (2.292) med en justerad verksamhetsmarginal på 34 procent (30).

"Andra halvåret blir utan tvekan en tid av intensiv aktivitet inom marknaden för köp av förfallna fordringar i Europa, med flera stora förväntade transaktioner som avspeglar det generellt stora utbudet på portföljer att köpa", skriver vd:n Mikael Ericsson även med påpekande att affären med italienska Intesa Sanpaolo förväntas stängas före årsskiftet.

Strax efter börsöppningen är aktien upp 13 procent, enligt Dagens Industri. 

Jämförelsetalen avser proforma och innefattar Lindorff som Intrum gick samman med i juni 2017.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.