Fotograf: Unsplash

Spelbolaget faller på börsen efter sänkt rekommendation: ”Ansträngd värdering”

Investmentbanken: Det krävs mer för att berättiga den nuvarande värderingen.

Paradox värdering har sprungit iväg sedan rapporten för det första kvartalet i maj och handlas nu med en kraftig premium mot svenska och internationella branschkollegor. Det anser Carnegie som sänkt sin rekommendation för gamingbolaget till behåll (köp), något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Innan rapportsläppet handlades Paradox till strax under 140 kronor och i fredags stängde aktien till 216. Efter den nedgång som noterats hittills under måndagen ligger kursen kring 204 kronor.

Utöver den nu ansträngda värderingen lyfter Carnegie inte fram några egentliga negativa faktorer i sin analys. Investmentbanken tror på en tillväxt i nuvarande spelportfölj på 15-20 procent per år 2018-2020 och ser positivt på förvärvet av Harebrained i början av juni. Prognosen för Paradox vinst per aktie har höjts med 1-5 procent 2019-2020.

Carnegie pekar på att det kan finnas en uppsida i estimaten för 2018-2020 från aviseringar av nya spel eller om intäkterna från nyligen lanserade spel som Surviving Mars och Battletech visar sig vara mer uthålliga än beräknat.

"Likväl anser vi att Paradox behöver göra förvärv, och helst större, för att berättiga sin nuvarande värdering", skriver Carnegie.

I skrivande stund är aktien ned 5,09 procent.

Följ Paradox Interactives aktie live på VA Finans.

LÄS ÄVEN: Han köpte svenska spelbolaget för 1 krona 2004 – idag är det värt över 9 miljarder


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.