Fotograf: Pexels

Boprisfallet får köparna att vilja dra sig ur – allt fler nyproduktioner anmäls

Fler nybyggen och en orolig bomarknad gör att fler anmäler.

Antalet anmälningar som avser nyproducerade bostadsrätter ökar. Det skriver Dagens Nyheter.

Det senaste året har 19 anmälningar avseende nyproduktioner inkommit till Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen. För sig själva sticker siffrorna inte ut, men föregående år gjordes enbart två anmälningar – och året det inga alls. 

De anmälningar som inkommit handlar om oskäliga avtalsvillkor – där bland annat inflyttningsdatum ingår – samt vilseledande marknadsföring.

Anledningarna till att anmälningarna ökar kan vara flera. En allmänt allt mer orolig situation på bostadsmarknaden med sjunkande priser och ökande utbud kan vara en del av förklaringen. Att andelen av marknaden som består av nyproduktioner ökat en annan.

Snart kan det dessutom bli ännu enklare att häva ett köp av en nyproducerad bostad. Detta efter den uppmärksammade domen i Stockholms tingsrätt, som nu ska prövas i hovrätten, där det fastslogs att sex till tio veckors försening var tillräckligt för att häva ett köp.

LÄS ÄVEN: Nya domen kan slå hårt mot nyproducerade bostadsrätter

Någon som förväntar sig fler liknande fall är Jan Löwes, vd för Erik Olsson Nyproduktion:

”Det kan bli många som vill dra sig ur sitt köp där värdet på bostäderna har minskat,” säger han till Dagens Nyheter.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant