4 svenska storbanker dömdes just till miljonböter

Det är bankernas så kallade ”skuggbetyg” som bryter mot reglerna.

Den europeiska finansmyndigheten ESMA bötfäller fyra svenska banker Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank - för att de har gett ut kreditbetyg utan att haft tillstånd för det. Böterna uppgår till nästan 0,5 miljoner euro, motsvarande drygt 5,1 miljoner kronor per bank. Även Danske Bank bötfälls. Det framgår av ett pressmeddelande från ESMA.

Banker har mellan juli 2011 till sensommaren 2016 (SEB ännu längre än så) publicerat kreditanalyser avseende olika finansiella instrument. Dessa har innehållit vad bankerna kallat skuggbetyg och åsikter som ESMA sammantaget klassar som kreditbetyg. Men bankerna har inte haft något tillstånd från ESMA att dela ut kreditbetyg och har därmed brutit mot reglerna, enligt pressmeddelandet.

En förvärrande faktor är att regelbrotten har skett under en ganska lång tidsperiod, skriver ESMA angående bötesbeloppen. Å andra sidan har bankerna frivilligt vidtagit åtgärder för att förhindra att felen begås igen och det har varit en förmildrande faktor.

LÄS ÄVEN: Efter penningtvätten: Nu ska Danske Bank skänka bort historiska vinster


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.