Fotograf: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT

Trots massiva kritiken: Trump bjuder in Putin till Washington

Säger att han ska bli den “värsta fienden” Putin någonsin haft om samtalen inte fungerar.

Donald Trump har bjudit in Vladimir Putin till Washington i höst, uppgav Vita huset på torsdagen. Detta trots en omfattande kritik efter de båda presidenternas möte i Helsingfors på måndagen. Det rapporterar Reuters.

Vita husets talesperson Sarah Sanders sade att den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton fått i uppdrag att utforma inbjudan.

Vad som verkligen sagts mellan de båda ledarna, som hade ett långt samtal med endast tolkar närvarande, förblir okänt, även för andra inom USA:s ledarskikt.

Till exempel sade Dan Coats, chef för den nationella underrättelsetjänsten, på en fråga att “du har rätt, jag vet inte vad som hände vid det mötet”. Vad tiden lider kanske vi får veta mer men det är upp till presidenten att bestämma.

Trump har efter mötet bland annat fått kritik för att han inte tagit ställning för de amerikanska underrättelsetjänsternas bedömning att Ryssland blandade sig i det amerikanska valet 2016.

I en intervju med CNBC på torsdagen tog Trump avstånd från kritiken, och menade att han själv varit “mycket tuffare mot Ryssland” än sina föregångare. Om inte samtalen med Putin faller väl ut ska den amerikanske presidenten enligt egen utsago bli Putins “värsta fiende” någonsin.

“Om det inte fungerar kommer jag att vara den värsta fiende han någonsin haft”, sa Trump till CNBC.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium