Fotograf: Unsplash

Nu tar Femtech Bootcamp emot ansökningar: ”En bra idé räcker inte”

Acceleratorsprogrammet Femtech Bootcamp som riktar sig till startups med kvinnliga grundare har nu börjat ta emot ansökningar. ”En bra idé räcker inte för att det ska bli ett bolag”, säger jurymedlemmen Aurore Belfrage till VA.

Nu kan den som är intresserad av att delta i acceleratorsprogrammet Femtech Bootcamp skicka in sin ansökan. Det är Tillväxtverket i samarbete med riskkapitalbolaget Wellstreet som ligger bakom satsningen, som VA tidigare skrivit om.

Att bilda bolag är svårt – och det gör det ännu svårare att våga satsa på entreprenörer som inte passar mallen, menar investeraren och jurymedlemmen Aurore Belfrage

”Det är hög risk att investera tidigt, svårt att få pengarna tillbaka och få dem att växa. För att då minimera risker så är det lätt att investerare följer sina omedvetna, stereotypföreställningar av hur en entreprenör ’ska’ se ut, och då har det visat sig vara svårt för kvinnor att få finansiering”, säger hon till VA.

Därför kommer nu tio bolag väljas ut för att under en veckas tid få träffa techexperter, investerare och potentiella kunder. Kravet är att det finns minst en kvinnlig medgrundare, och att produkten eller tjänsten har lanserats eller åtminstone är redo för marknaden.

Just förmågan att bygga bolag är en avgörande faktor för Aurore Belfrage.

”Att det är en bra idé räcker inte för att det ska bli ett bolag”, säger hon.

”Du kan ha något oerhört innovativt, tekniskt superspännande och en massa patent och så vidare. Men har du ingen kund som är beredd att köpa det blir det kanske inte nödvändigtvis ett bolag nu. Det där måste man ha en känsla för.”

Tajming är en viktig faktor – det gäller att kunden är mogen för den nya produkten. Som företag måste du hitta en tid då köparen är beredd att hoppa på en ny våg, vare sig det gäller B2B eller B2C.

Ligger varan eller tjänsten rätt i tiden? Försöker den lösa ett aktuellt problem? Bra – men var då medveten om att säkerligen finns minst 30 andra bolag bara i Europa som tittar på liknande lösningar, varnar Aurore Belfrage.

”Som investerare i en jury frågar jag mig då: Är det här det teamet som är bäst lämpat, så motiverat och har den här lite galna komponenten som gör att de kommer att lyckas?”

I och med att det är en så pass stor utmaning att bygga bolag är det också viktigt att fråga sig varför man vill ta sig an detta.

”Det kan låta ganska banalt, men personlig motivation är en så otroligt stor komponent för att ge dig den där energin för att orka ta dig igenom alla de motgångar som kommer i att söka pengar, att anställa, att tweaka din produkt och så vidare.”

”Förmedla varför just du brinner för att lösa det här problemet”, säger Aurore Belfrage, som säger att hon egentligen önskar att initiativet inte behövdes.

För att komma åt problemet menar hon att det behövs massor av åtgärder – Femtech Bootcamp är bara en liten del av lösningen.

”Det jag egentligen skulle vilja se är att vi aldrig skulle behöva ha sådana här tävlingar, för bara kvinnliga entreprenörer. Det visar ju på att vi har ett problem.”

Förutom Aurore Belfrage består juryn av Jane Walerud, Tomas Bennich och Simon Sanebeck, representanter från inkubatorerna Uminova, Minc, Chalmers och Lead samt representanter från Vinnova och Energimyndigheten.

Utöver att ha minst en kvinna i grundarteamet ska sökande uppfylla följande kriterier:

  • Ha ett svenskregistrerat aktiebolag som har utvecklar produkter och tjänster med hela världen som marknad.
  • Vara antagen av en inkubator eller science-park, eller vara validerad av marknaden i form av omsättning, eller har fått någon form av finansiering.
  • Ha en färdig prototyp eller betaversion av sin produkt eller tjänst.
  • Kunna sitta i Stockholm med övriga företag hela den aktuella veckan.
  • Ha en vilja att lära och att dela med dig av sina erfarenheter till andra företag.

Deadline för ansökningar är 20 augusti (förlängd från 17 augusti). Femtech Bootcamp pågår 17–18 september 2018.