Fotograf: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Därför ”leker” Trump med sanningen – så fungerar den bakomliggande psykologin

Nu tror sig forskare ha funnit svaret på varför vissa personer ljuger betydligt mer än andra.

7 av 10 uttalanden under Donald Trumps presidentvalskampanj var direkt felaktiga, 11 procent mestadels sanna och blott 4 procent korrekta, enligt Politico. 

Washington Posts Fact Checker har blivit en vagel i ögat på president Donald Trump. 
Men även om såväl Politico som Washington Post hävdar att Donald Trump ofta far med osanning är det inte säkert att han gör det medvetet. Det hävdar psykiatrikern och författaren till Empath´s Survival Guide”, Judith Orloff i en artikel i Business Insider.
 
Varför vissa blir patologiska lögnare har länge varit ett mysterium för forskarvärlden. 
Judith Orloff anser sig nu ha funnit bevis för att personer med narcissistiska, sociopatiska och psykopatiska drag har defekta neurologiska kopplingar som går att härröra till medmänsklighet och empati. 

Då brist på empati ofta går att koppla till brist på samvete spelar sanningen ingen större roll för exempelvis en narcissist. 

”Normala människor”och särskilt extra känsliga, lockar patologiska lögnare som flugor kring en sockerbit. 

Det är lönlöst för den ”normala” att passa in lögnaren i en mall och till slut blir offret så invänt i ett nät av lögner att man börjar ifrågasätta sin egen verklighetsbild. 
Ansträngningarna är också ofta förgäves då lögnaren mestadels tror att den talar sanning och heller aldrig kommer att be om ursäkt för sitt beteende. 

Vare sig lögnerna sker på jobbet eller privat är enda sättet att komma ur helskinnad att säga att det inte är ens eget fel och att det inte går att lita på vederbörande. 
Judith Orloff hävdar dock att den patologiska lögnaren inte behöver vara en dålig människa. 

Psykologen Linda Blair ger vatten på kvarn och anser att lögnaren är impulsiv för att tala sanning och drivs av en stark känsla av att saker måste hanteras omedelbart. 

Linda Blair anser att patologiska lögnare måste lära sig att kontrollera drifter och tvångstankar, men även inse att lögnerna ofta inte något ont uppsåt i sig. 

”Vi tror att det har att göra med något hos den aktuella hjärnfunktionen och sättet som vissa människors hjärnor fungerar och att det gör det svårare för dem att förstå effekten det får på andra människor”, säger Linda Blair till Business Insider. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.