Fotograf: Therese Jahnson/SvD/TT

Gardell gör miljardklipp efter Ericssons starka rapport

Aktivistfonden Cevian håvar in miljarder.

Ericsson-aktiernas värde har fått en kraftig ökning med miljardbelopp sedan aktivistfonden Cevian klev in som största ägare i telekombolaget strax innan årsskiftet.

Fonden, med Christer Gardell i spetsen, lyckades beslagta tillräckligt många aktier för att kontrollera 9 procent av kapitalet samt drygt 5 procent av rösterna, skriver Dagens Industri.

Sedan dess har Cevian varit bolagets största ägare med 303 miljoner B-aktier och 340 000 A-aktier.

Onsdagens Ericsson-rapport visade sig vara en positiv överraskning på marknaden och den slog även förväntningarna på flera håll. Omsättningen, rörelseresultatet och den justerade bruttomarginalen överträffade analytikernas beräkningar. Trots det menar Christer Gardell att det finns mer att åstadkomma.

"Bolaget är en bit på vägen, men mycket återstår att göra", skriver Christer Gardell i ett sms till Di.

En timme efter att börsen öppnat handlades B- respektive A-aktien för 73,5 och 73,3 kronor. Det motsvarar en uppgång på 8,73 procent och 7,95 procent.

Den 26 februari, när Cevians ägande i Ericsson offentliggjordes, kunde A- respektive B-aktien handlas för 56,7 samt 55,8 kronor. Det betyder att Cevian har kammat hem drygt 5 miljarder kronor på sitt innehav sedan dess.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.