Fotograf: Pixabay

Rekordbeloppet bekräftat: Google ska böta 4,34 miljarder euro

Har brutit mot EU:s konkurrensregler.

EU-kommissionen bekräftar nu att Google får 4,34 miljarder euro, motsvarande nästan 45 miljarder kronor, i böter för att ha brutit mot konkurrensreglerna. Det är nästan dubbelt så mycket än förra årets belopp på 2,4 miljarder euro, som rörde handel över nätet.

Läs även: Nya uppgifter visar hur mycket svenskarna på Google tjänar – och det är galna siffror

Det hela är kopplat till en utredning om att Google sedan 2011 tvingat Android-tillverkare att förinstallera Googles egna sökmotor och webbläsare.

”Google har använt Android som ett verktyg för att cementera dominansen av sin sökmotor”, konstaterar konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Google måste upphöra med detta beteende inom 90 dagar eller drabbas av nya böter på upp till 5 procent av den genomsnittliga dagliga omsättningen i världen för Alphabet, Googles moderbolag, skrev kommissionen.

Google har tvingat tillverkare att förinstallera Google Search-appen och Chrome browserapp som ett villkor för licens till Googles appbutik, the Play Store.

För det andra har Google betalat vissa stora tillverkare och mobila nätoperatörer för att de exklusivt förinstallerar Google Search på sina enheter.

För det tredje har Google förhindrat tillverkare som vill förinstallera Googles appar från att sälja en enda smart mobil med alternativa operativsystem till Android som inte Google har godkänt.

Kommissionen underströk att det i sig inte är olagligt för ett företag att ha en dominerande marknadsställning. Men dominernade företag har ett särskilt ansvar att inte missbruka sin maktställning genom att begränsa konkurrensen.

Google planerar att överklaga böterna. 

”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens. Vi kommer att överklaga kommissionens beslut”, uppger Google i en kommentar efter beskedet från EU.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  2. Oscar Properties smög ut vinstvarning i fredags – nu faller aktien fritt på börsen
  3. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  4. Nya skräcksiffror över bopriser – visar svagaste januarimånaden någonsin i Valueguards historik
  5. Hon blir Handelsbankens första kvinnliga vd
  1. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.