Fotograf: Pressbild Ericsson

Ericsson rusar på positiv rapport: ”Strategin biter”

Vidtagna åtgärder har gett resultat för telekomjätten.

Ericssons resultat och försäljning andra kvartalet slog förväntningarna rejält och det är bolagets vidtagna åtgärder som ligger bakom.

Aktien rusade med nära 9 procent vid börsens öppning på onsdagsmorgonen.

“Det vi ser är att strategin biter. Det är vår fasta övertygelse att vi måste investera inom forskning och utveckling samtidigt som vi tar ut kostnader”, säger Ericssons finanschef Carl Mellander till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs även: Gardell om storinnehavet Ericsson: "Det går för långsamt"

Under andra kvartalet förbättrades den underliggande lönsamheten och den justerade bruttomarginalen steg till 36,7 procent (30,9), vilket var klart högre än analytikernas snittförväntningar som låg på 34,8 procent, enligt SME Direkt.

Bruttomarginalen är också högre andra kvartalet än under det första kvartalet då den uppgick till 35,9 procent.

Är det här en uthållig förbättring?

“Mycket av det är strukturellt. Vi ser effekter av kostnadsminskningarna och vår nya plattform Ericsson Radio System”, säger Carl Mellander.

Han påpekar också att det är viktigt att se att bruttomarginalen utvecklas i riktning mot Ericssons 2020-mål om en bruttomarginal på 37-39 procent och en rörelsemarginal på minst 10 procent.

Var det något som överraskade under andra kvartalet?

“En glädjande sak är att Networks växer, och gör det med bra marginaler. Networks har inte sett tillväxt sedan det fjärde kvartalet 2015”, säger Carl Mellander.

Det är framförallt i Nordamerika som Networks har växt, där det finns ett starkt investeringsmomentum för tillfället.

“Vi är välpositionerade där mot alla kunder. I Nordamerika har vi märkt av det faktum att man pushar på för 5G”, säger han.

Kan Networks fortsätta att växa andra halvåret?

“Med den positionering som vi har och den konkurrenskraften som vi uppfattar kommer möjligheter. Jag tycker att vi är välpositionerade.”

Följ Ericssons aktie i realtid på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.