Julia Sporre CTO, Claudia Gård CEO (grundare), Ulrika Lilja COO (grundare). Fotograf: Pressbild GoFrendly

De har skapat en dejtingapp för vänskap: ”Drömmen är att bli lika stor som Tinder”

Claudia Gård och Ulrika Lilja träffades genom en Facebook-grupp för entreprenörer – två och ett halvt år senare sammanför deras app GoFrendly tusentals kvinnor på vänskapsdejter. Nu ska riskkapital hjälpa dem att inta Europa.

För två och ett halvt år sedan träffades Claudia Gård och Ulrika Lilja för första gången. De tog en fika på konditori Vete-Katten i Stockholm efter att ha hittat varandra genom en Facebook-grupp för entreprenörer. 

Båda befann sig i en fas i livet där de tyckte det var svårt att hitta vänner, och de började prata om att det borde finnas ett enklare sätt – ett forum för vänskap.

”Då bestämde vi oss för att göra det själva”, berättar Claudia Gård för VA.

I dag är hon vd för startupen GoFrendly, som tagit fram en vänskapens motsvarighet till dejtingappen Tinder.

De två nyblivna vännerna började jobba ihop omgående efter den där första vänskapsdejten, och det blev ganska snart uppenbart att de behövde satsa på projektet på heltid för att uppnå sina mål. Claudia Gård sade upp sig från jobbet som polis, och Ulrika Lilja som har en bakgrund inom event och resor gjorde likadant.

Claudia Gård beskriver sin egen bakgrund som ”väldigt varierad”, men entreprenörskap har alltid legat henne varmt om hjärtat och hon har sedan 20-årsåldern varit involverad i olika företag. Det blev åtta år som anställd på Polismyndigheten innan hon bestämde sig för att satsa fullt ut på entreprenörskapet.

”I samband med att jag gick på föräldraledighet – för vi har fått barn i det här också, båda två – så sade jag upp mig och jobbade heltid under min föräldraledighet med GoFrendly.”

I oktober 2016 kunde man äntligen lansera appen GoFrendly för tjejer som vill träffa nya kompisar.

Precis som i dejtingappen Tinder skapar användaren en profil, anger intressen och kan skriva en introduktion och vilken typ av vänskapsdejter man är intresserad av – tjejmiddagar, promenader, entreprenörsevent eller rätt och slätt en fika – för att sedan paras ihop med matchande profiler i ens närhet.

Och det verkar ha blivit en hit. Mejlen strömmar in från kvinnor som vill tacka för att appen hjälpt dem hitta nya vänner – och rentav förändrat deras liv, berättar Claudia Gård.

”Vi har kvinnor som har träffats som reser tillsammans, vi har kvinnor som bodde grannar men träffades via appen, vi har kvinnor som har gått igenom rätt jobbiga livsöden som har träffat vänner som har hjälpt dem”, säger hon.

”Det är jättekul, och en riktig drivkraft för oss att jobba vidare.”

GoFrendly har även anordnat ett antal event för sina användare – dels för att det kanske inte passar alla att ses på tu man hand direkt, och dels för att teamet själva gärna vill träffa sina användare. Eventen har hållits i samarbete med olika partners, däribland en författarkväll ihop med Bonniers bokklubb.

”Man minglar, man umgås och vi gör lite speeddejting och annat kul, så det är ett sätt för dem som vill träffas i ett större sammanhang. Det är jättemånga som går på eventen på sin första kompisdejt.”

En återkommande fråga till GoFrendlys grundare är om de kommer att släppa en liknande app för män i framtiden. Många användare har hört av sig och berättat att de önskar att det fanns en app även för deras partners, och Claudia Gård säger att hon inte vill stänga några dörrar.

”Men i första steget fokuserar vi på halva jordens befolkning. Sedan så tar vi kanske resten också.”

Det är uppenbart att man hittat sin nisch – i dagsläget finns inga uttalade konkurrenter på den svenska marknaden, och appen har nu tillräckligt många användare för att fylla ”en medelstor svensk stad”.

Användarna är mellan 18 och 82 år gamla, och finns utöver Sverige även i Norge.

Några intäkter att tala om det däremot ännu inte blivit, då man har fokuserat på att bygga produkten och på att bygga upp ett community.

”Vi jobbar så klart med att bygga vår egen affärsmodell, som är intäkter via partners och annonser. Och i framtiden ser vi även att appen ska ha en premiumfunktion, så att vi kan tjäna pengar på det sättet.”

I våras fick man dessutom en extra skjuts när bolaget tog in riskkapital från sex affärsänglar, däribland Apoteas vd Pär Svärdson och JNE Invest.

Investeringarna kommer hjälpa bolaget, som nu har två anställda utöver de två grundarna, att utvecklas och utvidga verksamheten. Ett än så länge hemligt nytt europeiskt land står på tur redan i höst.

”Vi håller på och kollar demografin för var vi tror appen funkar bäst, helt enkelt.”

När det gäller framtidsplanerna så har Claudia Gård visionen klar för sig: GoFrendly ska bli det självklara valet för kvinnor när man tänker vänskap eller flyttar till en ny stad.

”Drömmen är ju att bli lika stor som Tinder fast för vänskap, helt klart. Men ett steg i taget.”