Fotograf: Pressbild Danske Bank

Efter penningtvätten: Nu ska Danske Bank skänka bort historiska vinster

Efter penningtvättskandalen i Estland väljer banken nu att skänka bort vinsterna.

Danske Bank avser skänka de bedömda vinster som banken kan ha gjort på transaktioner med koppling till penningtvätt i Estland under perioden 2007–2015.

Läs även: Nya avslöjanden kring Danske Bank-skandalen får kursen att rasa

Beloppet och metoden är inte fastställd, men den berörda portföljen gjorde en total vinst på cirka 1,5 miljarder kronor under åren. Det framgår av Danske Banks delårsrapport för det andra kvartalet.

Banken kommer att rapportera slutsatserna från sin egen utredning av ärendet i september. Exakt belopp, samt hur pengarna ska göras tillgängliga, kommer att beslutas efter att undersökningarna slutförs, skriver Danske Bank i delårsrapporten.

Banken uppger sig inte vilja gynnas av misstänkta transaktioner i den berörda estniska portföljen.

”Även om det fortfarande är för tidigt att fastställa omfattningen av de misstänkta transaktionerna är det tydligt att Danske Bank inte har förmått leva upp till sina egna standarder och förväntningarna från samhället i stort när det gäller att förhindra att bankens estniska verksamhet används för potentiellt illegitima aktiviteter”, skriver Danske Bank.

Mer läsning: Danske Bank till kunderna: Håll er borta från bitcoin helt och hållet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.