Salman Iqbal och Jason McMillion. Fotograf: Pressbild Need Insights

Stenhårda regler kring arbetstillstånd tvingar deras startup att öppna filial – i Pakistan

Svenska it-företag skriker efter arbetskraft – samtidigt utvisas högkvalificerade invandrare på grund av strikta tolkningar av reglerna kring arbetstillstånd. Startupbolaget Need Insights har tvingats till drastiska åtgärder efter att deras eyetrackingspecialist nekats återvända till Sverige.

Sverige har de senaste åren gjort ett namn för sig på den internationella startup-scenen. Men samtidigt som vi gärna bländas av framgångsrika svenska bolag som Spotify, Klarna och Izettle skriker sig den digitala sektorn hes efter kvalificerade programmerare, dataanalytiker och ingenjörer.

Enligt en rapport från branschorganisationen It&Telekomföretagen från november i fjol kommer Sverige ha ett underskott på 70 000 personer inom it- och telekombranschen till år 2022 om inte något görs åt situationen.

Trots den skriande bristen på arbetskraft nekas varje månad ett hundratal arbetskraftsinvandrare förlängda arbetstillstånd. Oftast handlar det om just personer som är hett eftertraktade av svenska techbolag – och ofta är anledningen till att de utvisas små misstag från arbetsgivarens sida eller bagatellartade frånsteg från arbetstillståndets villkor.

Ett av de många företag som drabbats är Need Insights, en startup inom eyetracking och location analytics i it-klustret Kista norr om Stockholm. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är företagets eyetrackingspecialist fast i Pakistan – utan möjlighet att återvända.

Salman Iqbal reste tillbaka till hemlandet Pakistan i december 2016 för att hälsa på sin familj, och fick då beskedet att hans ansökan om förlängt arbetstillstånd nekats på grund av att han varit tillfälligt arbetslös under 2015 – trots att han genom sin a-kassa haft högre inkomst än vad arbetstillståndet krävde.

Need Insights vd och grundare Jason McMillion berättar för VA att att man sedan dess gjort allt man kunnat för att få tillbaka sin saknade specialist.

Under 2017 sökte man arbetstillstånd på nytt, med förhoppningen om en nystart då Salman Iqbal inte längre befann sig i Sverige. Men det blev avslag igen, då Migrationsverket ansåg att deras ansökan var att betrakta som en förlängning på föregående tillstånd – som alltså avslogs.

”Jag har inga ord för det. Det finns ingen logik i det över huvud taget”, säger Jason McMillion.

”Det är det som är det värsta – att man kan göra allting rätt, och sedan kommer någon på att någon regel ska tillämpas retroaktivt. Som företag kan man ju inte ha sådana stora osäkerheter, just när det gäller personalen som ju är företaget.”

Med endast fem heltidsanställda medarbetare har förlusten av deras främsta analytiker har varit kännbar för Need Insights. Trots det har man försökt göra det bästa av situationen, och Salman Iqbal håller nu på att bygga upp verksamheten i Pakistan. Första kunden är Unilever, som han hjälper analysera kundbeteende i butik.

Men trots den kreativa lösningen på problemet är det långt från en idealisk situation för de inblandade.

”Den här situationen med arbetstillståndet håller mig tillbaka från att göra mer. Situationen vore annorlunda om jag satt i Kista hos Need Insights. Det sker en förlust här någonstans”, säger Salman Iqbal när VA når honom på hans rum hemma i Pakistan via videolänk.

Salman Iqbal är utbildad vid Mittuniversitetet i Sundsvall och hade bott i Sverige i nästan sex år när han fick det negativa beskedet från Migrationsverket. Hela hans liv – och hans tillhörigheter – är kvar i Sverige.

”Alla mina saker är kvar i Stockholm. En vän tog hand om lägenheten och packade ner mina saker i lådor som fortfarande står i en källare någonstans.”

Turerna kring de så kallade kompetensutvisningarna har varit många, och påverkar såväl svenska storföretag – inklusive Spotify – som spirande startups.

Ett uppmärksammat fall rörde den pakistanske kodaren Tayyab Shabab, som trots fast jobb på Dynamo blev utvisad – på grund av att en tidigare arbetsgivare missat teckna en tjänstepensionsförsäkring. Efter många vändor hos Migrationsverket och i domstol gav programmeraren till slut upp, och lämnade Sverige för Tyskland förra hösten, enligt Expressen.

Vissa större företag har anlitat advokater för att få hjälp att behålla sina anställda, men det är ett alltför dyrt och osäkert alternativ för Need Insights.

”För oss har det var lite svårt att lägga så mycket resurser på det från vår övriga verksamhet, och sedan inte veta om det kommer ge utdelning eller inte”, säger Jason McMillion.

Need Insights växer och börjar få behov av fler anställda. Man har nyligen börjat undersöka IVA-initiativet Jobbsprånget, som genom fyra månaders praktik ska ge nyanlända akademiker ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Men rädslan för att bli av med ytterligare en högt värderad medarbetare får Jason McMillion att tveka.

”Vi vet ju hur det fungerar – trots att det är en duktig person som vi gillar och vill anställa, hux flux så försvinner de. Det har ju en påverkan på hela sättet vi arbetar på.”

De nuvarande, strikta tolkningarna av reglerna kring arbetstillstånd har sitt ursprung i en lagändring från 2014, som skulle förhindra oseriösa arbetsgivare från att utnyttja arbetskraft. Detta efter att det uppdagats att exempelvis thailändska bärplockare hade lockats till Sverige och arbetade här under usla förhållanden.

Migrationsverkets bedömningar baseras på domar från Migrationsöverdomstolen som kommit efter att lagändringen trädde i kraft, där personer fått avslag på sina ansökningar om förlängt arbetstillstånd.

En förändring kan dock vara på gång, då Migrationsöverdomstolen i tre fall nyligen tagit en mjukare linje och gjort en helhetsbedömning i stället för att fastna i smådetaljer. Detta ledde till att den ryske kodaren Sergei Beilin härom veckan fick det glädjande beskedet att Migrationsdomstolen i Malmö upphävde ett tidigare utvisningsbeslut från Migrationsverket, vilket techsajten Breakit rapporterat om.

Fallet Sergei Beilin är dock bara ett positivt fall bland många negativa, och Jason McMillion på Need Insights är skeptisk. Tillsvidare är projektet att få tillbaka Salman Iqbal från Pakistan lagt på is. Några nya försök kommer han inte göra förrän han får tydliga signaler om att Sverige ändrat sin hållning i fråga om kompetensutvisningarna.

”Någonting måste ju till, någon lag måste ju ändras så att personer som faktiskt jobbar har möjlighet att stanna kvar och det inte hänger på sådana här petitesser.”

”Salman har ju en utbildning från Mittuniversitetet i Sundsvall. Sverige, skattebetalarna, har ju betalat för hans utbildning. Men sedan väljer man att han får lämna landet”, säger han med trött röst.

Du låter ganska uppgiven?

”Ja, det är lite så. Det är ju inte bara vi som drabbas, utan väldigt många företag. Vi känner att vi har gjort så mycket vi har kunnat och det är svårt för oss att påverka.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST