ANNONS

De vanligaste tecknen på att övergångsåldern har startat hos män

"Har du märkt att hårfästet kryper bakåt i takt med att midjemåttet ökar? Eller att det är lika illa ställt med humöret som med sexlusten och nattsömnen? – Det här är några exempel på de symtom som kan uppträda när män kommer i övergångsåldern", säger Rolf Wiggo Sandnes, organisk kemist.

En av de mer dramatiska förändringarna hos män i övergångsåldern är att mängden testosteron i kroppen minskar. För många leder detta till besvär som kan gå ut över både den fysiska och psykiska hälsan.

"Besvären i övergångsåldern är utan tvekan något som de flesta män vill bli av med", säger Sandnes.

Längre fram i den här artikeln berättar han mer om de vanligaste symtomen och vad du kan göra för att få ett bättre liv. Men först svarar han på en viktig fråga.

När börjar övergångsåldern för män?

Alla människor är olika och det gäller även när vi talar om övergångsåldern hos män – eller andropausen som den även kallas. Hos vissa män uppträder de första symtomen på övergångsåldern redan i början av 40-årsåldern, medan andra känner av förändringarna i kroppen först när de närmar sig 50. Det enda man kan vara säker på är att alla kommer i övergångsåldern förr eller senare.

"Om man endast utgår från testosteronnivån börjar övergångsåldern någon gång mellan 30–35 år för de allra flesta män. Men förmodligen känner du inte av symtomen förrän du har fyllt 40 år", säger Sandnes.

Den största skillnaden mellan mäns och kvinnors övergångsålder är hur länge den pågår. Kvinnans övergångsålder, dvs. menopausen, pågår i 2–3 år.
Mannens övergångsålder däremot, pågår mer eller mindre livet ut.

Mannens övergångsålder – symtom

Ett av de vanligaste tecknen på att övergångsåldern har börjat är att man går upp i vikt.

– Många får mer fett runt magen som det är svårt att bli av med även om man tränar. Dessutom blir det svårare att bygga muskler. Ett annat tydligt tecken på att en man har kommit i övergångsåldern är håravfall, säger Sandnes.

Även sömnproblem och depression är vanligt i övergångsåldern, säger kemisten:

"Många upplever att humöret blir mer instabilt och det är heller inte ovanligt att man oftare känner sig rädd eller orolig".

Hur hanterar man övergångsåldern?

Tillskott av vitaminer, mineraler och örter kan lindra övergångsålderns besvär. Här följer en översikt av vad du bör tillföra kroppen:

  • B-vitaminer: Bidrar bland annat till att öka energi- och prestationsnivån och till att du får mer ut av träningen. Tiamin är rikt på B-vitaminer som bidrar till hjärtats normala funktion, medan B6 bidrar till att balansera den hormonella aktiviteten och reducera trötthet och orkeslöshet. B12 bidrar till normal psykologisk funktion.
  • D-vitaminer: Stärker immunförsvaret.
  • Zink: Bibehåller testosteronnivån i kroppen och förbättrar kvaliteten på spermierna.
  • Magnesium: Stärker musklerna.
  • Bockhornsklöver: Bidrar till att öka mängden fritt testosteron i kroppen.

Läs också: Ett alternativ till testosterontillskott

T+ är ett unikt kosttillskott för män som innehåller allt detta. Sandnes är en av dem som har utvecklat det nya kosttillskottet, som vid regelbundet intag bidrar till att lindra övergångsålderns besvär.

Vill du bromsa övergångsålderns symtom?

Prova T+, ett kosttillskott skräddarsytt för män

 "Låt inte övergångsåldern hindra dig från att leva ett bra liv. Vårt mål är att fler män ska hitta tillbaka till ungdomens livsglädje."

Rolf Wiggo Sandnes – organisk kemist

Läs mer om T+ här: 

Ökar nivån av fritt testosteron med i genomsnitt 46 %

Har du låga testosteron-värden? Gör det här testet och få svar

Nyhet! Ett alternativ till testosterontillskott

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.