Fotograf: Montage / Jonas Carmhagen / Instagram

Larmrapporten: Dålig arbetsmiljö i klockkungens kinesiska fabriker

Fabriksarbetarna ska vara drabbade av hårda förhållanden, enligt en färsk rapport.

Det svenska klockbolaget Daniel Wellingtons extrema tillväxt och lönsamhet är unik. På mindre än fem år gick man från 0 till över 1 miljard kronor i försäljning. Idag ska bolaget, enligt sin egen årsredovisning ha över 900 anställda i länder som Storbritannien, Indien, Kina och Dubai.

Daniel Wellington, som grundades av 33-årige ägaren och numera miljardären Filip Tysander, omsatte drygt 2,4 miljarder kronor 2017. Själv kunde han plocka ut en vinst på 200 miljoner kronor av resultatet som landade på 900 miljoner kronor efter det gångna året.

Däremot ska fabriksarbetarna ha tagit en smäll av bolagets framgång då de visat sig arbeta under dåliga förhållanden. Det ska bland annat röra sig om långa arbetsdagar och att de saknar försäkring. Bristerna har framkommit ur Daniel Wellingtons hållbarhetsredovisning, som Di Digital tagit del av.

En egen utredning av fabrikerna i Kina, där klockorna monteras ihop med japanska delar, visar att arbetarna får tampas med långa pass, går oförsäkrade och att kontrollen av underleverantörer är bristfälliga.

Enligt hållbarhetsrapporten ska dock Daniel Wellington kräva att underleverantörerna följer lokala lagar. De ska även fungera för att göra förhållandena bättre för arbetarna. Men trots att granskningen pågått under de senaste två åren har bolaget ännu inte lyckats lösa problemen. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.