Fotograf: Montage / Jonas Carmhagen / Instagram

Larmrapporten: Dålig arbetsmiljö i klockkungens kinesiska fabriker

Fabriksarbetarna ska vara drabbade av hårda förhållanden, enligt en färsk rapport.

Det svenska klockbolaget Daniel Wellingtons extrema tillväxt och lönsamhet är unik. På mindre än fem år gick man från 0 till över 1 miljard kronor i försäljning. Idag ska bolaget, enligt sin egen årsredovisning ha över 900 anställda i länder som Storbritannien, Indien, Kina och Dubai.

Daniel Wellington, som grundades av 33-årige ägaren och numera miljardären Filip Tysander, omsatte drygt 2,4 miljarder kronor 2017. Själv kunde han plocka ut en vinst på 200 miljoner kronor av resultatet som landade på 900 miljoner kronor efter det gångna året.

Däremot ska fabriksarbetarna ha tagit en smäll av bolagets framgång då de visat sig arbeta under dåliga förhållanden. Det ska bland annat röra sig om långa arbetsdagar och att de saknar försäkring. Bristerna har framkommit ur Daniel Wellingtons hållbarhetsredovisning, som Di Digital tagit del av.

En egen utredning av fabrikerna i Kina, där klockorna monteras ihop med japanska delar, visar att arbetarna får tampas med långa pass, går oförsäkrade och att kontrollen av underleverantörer är bristfälliga.

Enligt hållbarhetsrapporten ska dock Daniel Wellington kräva att underleverantörerna följer lokala lagar. De ska även fungera för att göra förhållandena bättre för arbetarna. Men trots att granskningen pågått under de senaste två åren har bolaget ännu inte lyckats lösa problemen. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  3. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  4. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  5. Nu inleds brottsutredning mot Elon Musk – ger skrämselhicka på börsen
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  3. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  4. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden
  5. Galen prislapp och ännu större skärm – här är Apples nya lurar

För dig som prenumerant