Fotograf: Capio Press

Vårdbolaget skenar på börsen efter franska jättens bud

Uppköpserbjudandet avser hela vårdoperatörens verksamhet.

Vårdoperatören Capio klättrar rejält på Stockholmsbörsen på fredagen efter ett uppköpserbjudande. Ramsay Générale de Santé, RGdS, lägger ett kontantbud på 48,50 kronor per aktie. Det är en budpremie på 16 procent jämfört med stängningskursen igår på 41,80 kronor och en premie på 22 procent jämfört med stängningskursen den 21 juni. Capio meddelade den 25 juni att bolaget för diskussioner om att sälja verksamheter utanför Norden. 

Utfallet förefaller ha blivit ett uppköpsbud på hela Capio istället för en försäljning av den utomnordiska verksamheten. 

Capio har 141,16 miljoner aktier utestående och budet ger bolaget ett börsvärde på 6,84 miljarder kronor. RGdS förutser synergier före skatt om cirka 20 miljoner euro, av vilka flertalet förväntas uppnås inom två till tre år.

Fullföljande av uppköpserbjudandet är villkorat bland annat av att RGdS blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Capio. Anmälningstiden i budet förväntas löpa från 6 september till 7 december. 

De största aktieägarna i Capiol, enligt ägarbilden per den 30 april på bolagets hemsida är Swedbank Robur Fonder, R12 Kapital, som kontrolleras av Robert af Jochnick med söner, Fjärde AP-Fonden, Capital Group, Zeres Capital och Landsdowne Partners. Även Nordea Fonder, SEB Fonder och AMF finns med bland storägarna. 

Capios aktie hade klockan 09.30 klättrat med knappt 23 procent till 51,30 kronor senast betalt. Det är 5,8 procent högre än uppköpsbudet, vilket indikerar att marknaden förväntar sig en budstrid eller att RGdS tvingas höja sitt bud. Aktier för 51 miljoner kronor har bytt ägare hittills idag. 

Budet på 48,50 kronor per aktie är precis vad teckningskursen var när Capio noterades på Stockholmsbörsen i juni 2015. Det är andra vändan på börsen för Capio, som i förra omgången börsnoterades 2000 efter en utdelning från Bure och avnoterades 2006 efter att ha blivit uppköpt av APAX och Nordic Capital.

Följ Capios kurs live på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  2. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.