Fotograf: Capio Press

Vårdbolaget skenar på börsen efter franska jättens bud

Uppköpserbjudandet avser hela vårdoperatörens verksamhet.

Vårdoperatören Capio klättrar rejält på Stockholmsbörsen på fredagen efter ett uppköpserbjudande. Ramsay Générale de Santé, RGdS, lägger ett kontantbud på 48,50 kronor per aktie. Det är en budpremie på 16 procent jämfört med stängningskursen igår på 41,80 kronor och en premie på 22 procent jämfört med stängningskursen den 21 juni. Capio meddelade den 25 juni att bolaget för diskussioner om att sälja verksamheter utanför Norden. 

Utfallet förefaller ha blivit ett uppköpsbud på hela Capio istället för en försäljning av den utomnordiska verksamheten. 

Capio har 141,16 miljoner aktier utestående och budet ger bolaget ett börsvärde på 6,84 miljarder kronor. RGdS förutser synergier före skatt om cirka 20 miljoner euro, av vilka flertalet förväntas uppnås inom två till tre år.

Fullföljande av uppköpserbjudandet är villkorat bland annat av att RGdS blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Capio. Anmälningstiden i budet förväntas löpa från 6 september till 7 december. 

De största aktieägarna i Capiol, enligt ägarbilden per den 30 april på bolagets hemsida är Swedbank Robur Fonder, R12 Kapital, som kontrolleras av Robert af Jochnick med söner, Fjärde AP-Fonden, Capital Group, Zeres Capital och Landsdowne Partners. Även Nordea Fonder, SEB Fonder och AMF finns med bland storägarna. 

Capios aktie hade klockan 09.30 klättrat med knappt 23 procent till 51,30 kronor senast betalt. Det är 5,8 procent högre än uppköpsbudet, vilket indikerar att marknaden förväntar sig en budstrid eller att RGdS tvingas höja sitt bud. Aktier för 51 miljoner kronor har bytt ägare hittills idag. 

Budet på 48,50 kronor per aktie är precis vad teckningskursen var när Capio noterades på Stockholmsbörsen i juni 2015. Det är andra vändan på börsen för Capio, som i förra omgången börsnoterades 2000 efter en utdelning från Bure och avnoterades 2006 efter att ha blivit uppköpt av APAX och Nordic Capital.

Följ Capios kurs live på VA Finans.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  3. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  4. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant