Nazister möter protester under årets upplaga av Almedalsveckan. Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Näringslivets ultimatum: Krafttag mot nazisterna – annars bojkottar vi Almedalen

Vanliga medborgare och demokratiska organisationer måste få bättre skydd mot nazisterna, skriver en rad företrädare för näringslivet i en debattartikel i Dagens Samhälle. Nu villkorar företagen sin närvaro i Almedalen 2019.

De två senaste upplagorna av politikerveckan i Almedalen har präglats av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) närvaro.

Under 2018 års Almedalsvecka kom dubbelt så många polisanmälningar in som under föregående år, bland annat gällande hets mot folkgrupp och misshandel, enligt SVT Nyheter.

Medlemmar ur NMR störde ordningen bland annat genom att bua högljutt under centerledaren Annie Lööfs tal, och det har rapporterats om flera incidenter där personer bland annat uppges ha förföljts och attackerats fysiskt av den nazistiska organisationens medlemmar.

Nu går en rad företrädare för det svenska näringslivet ut i en debattartikel i Dagens Samhälle och kräver krafttag mot nazisterna. Om det inte finns en ”offensiv plan” på plats för att skydda de demokratiska organisationerna och individerna under nästa års politikervecka kommer samtliga organisationer bojkotta Almedalen 2019.

Uppropet, som går under hashtaggen #näringslivetbackarupp, har skrivits under av bland andra Business Sweden, Nasdaq, Sveriges Annonsörer och Livsmedelsföretagen.

Företagen skriver att det sällan är de själva som utsätts för attacker, men menar att hotet mot de demokratiska, ideella och politiska organisationerna är så pass allvarligt att man nu sätter ned foten.

Beslutet om närvaro nästa år kommer att fattas gemensamt, skriver företagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST