ANNONS

Köpcenter i Finland – här hittar du framtidens smarta energilösningar

I hela Europa pågår en omfattande omställning av energisystemen och det dyker upp nya aktörer på marknaden. Ett spännande exempel på hur kunder med sina anläggningar blir en del av energisystemet, är Finlands mest besökta varuhus Sello.

Siemens och Sello har samarbetat länge vilket bland annat har lett till en 50-procentig minskning av energikonsumtionen och en 20-procentig minskning av koldioxidutsläppen. Sellos mål är att bli Europas grönaste köpcenter. Energilösningen till Sello, som Siemens varit med och utvecklat, är ett rejält kliv in i framtiden.

"Med finurlig styrning kommer nu ett helt köpcenter att vara med i balanseringen av elsystemet och vara en av de anläggningar som ser till att frekvensen alltid är på 50 Hz. I tider när det är för lite produktion i systemet och frekvensen faller kan Sello dra ner sin förbrukning av el, utan att påverka besökarna", säger Erik Mårtensson, chef för divisionen Energy Management på Siemens och tillägger:

"Det handlar exempelvis om att styra belysning, ventilation och laddare till elbilar under kortare stunder. I den omvända situationen, när det är för mycket produktion på nätet, kan ventilationen ökas och mer energi förbrukas."

Siemens

Siemens är verksamt i mer än 200 länder, med fokus på elektrifiering, automation och digitalisering. I Sverige har Siemens funnits sedan 1893 och har cirka 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Stockholm.

Läs mer här

Microgrids bidrar till att göra energilösningarna smartare

Erik Mårtensson berättar hur trenden mot mer decentraliserade elnät blir allt starkare. Decentraliserade system gör det lättare att anpassa användningen efter behov, men de kan vara mindre tillförlitliga eftersom de är kopplade till väderberoende generering som vind och sol.

"Leveranssäkerhet är en viktig del i en hållbar utveckling av energisystemet och därför utvecklar vi olika typer av microgrids", säger Erik Mårtensson och fortsätter:
"Microgrids är ofta mindre elnät som generar egen el och sedan kopplas till våra stabila stam- och regionnät. På så sätt går det att garantera elleveransen och samtidigt bli mindre beroende av ett centralt system."

"Sello tänker utanför boxen vilket har öppnat för intressanta och spännande lösningar. Sello är det första konkreta steget mot att ansluta byggnader till energimarknaden genom så kallade virtuella kraftverk (VPP). Det är ett innovativt sätt att arbeta där byggnader blir nyckelaktörer i ett hållbart energisystem – och minskar behovet av reservkraftverk", säger Erik Mårtensson.

Utvecklingen har bara börjat

Förr har denna balansering av elsystemen alltid gjorts med hjälp av produktionsanläggningar. Sett ur ett samhällsperspektiv är kundlösningar som Sello betydligt smartare. Dessutom får kunden, i det här fallet fastighetsägaren, en helt ny intäktsmöjlighet eftersom de även kan sälja sina tjänster på energimarknaden. Behovet av dessa tjänster kommer att öka i takt med att allt mer elproduktion kommer från solceller och vindkraftverk där energiproduktion följer vädret.

"Vi är bara i början av en spännande utveckling med många möjligheter för nya aktörer än de som traditionellt varit aktiva på energimarknaden", avslutar Erik Mårtensson.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.