Fotograf: Pexels

Rapport: Nu har över 800 kryptovalutor gått i graven

Kryptohajpen har i kölvattnet lämnat efter sig en rad döda digitala valutor.

Kryptovalutor har under den senaste tiden dykt upp världen över. Många av dem har emellertid inte riktigt lyckats lyfta och idag finns över 800 döda kryptovalutor, skriver CNBC.

Nya digitala valutor skapas främst genom en ”initial coin offering” (ICO) där startups ger ut nya tokens som investerare ges möjligheten att köpa. Den som köper tokens får ingen ägandeandel i bolaget men kan använda valutan för att själva köpa företagets produkter, och förhoppningsvis kunna göra en vinst när valutan sedan ökar i värde.

LÄS ÄVEN: Millennials lämnar toppjobben för att bli rika på bitcoin – och det leder till talangbrist hos bankerna

Antalet genomförda ICO:s har ökat i snabb takt under de senaste två åren.

Under 2017 investerades totalt 3,8 miljarder dollar (33,5 miljarder kronor) genom ICOs. Den summan överskreds redan tidigt under 2018. Totalt sett har det än så länge investerats ungefär 12,4 miljarder dollar (109 miljarder kronor). Det enligt sajten CoinSchedule som följer kryptomarknaden.

Anledningen till den höga frekvensen döda kryptovalutor är att de antingen varit scams eller rena skämt, eller att de avsett produkter som det inte blivit något av. Det finns 800 sådana valutor som idag kan betraktas som döda, och handlas för mindre än 1 cent, enligt CNBC.

Trots den höga risken associerad med ICO:s och den ständigt närvarande liknelsen mellan bitcoin och it-bubblan ses investeringsmetoden som ett alternativ till såväl börsnoteringar som riskkapital.

LÄS ÄVEN: Apples medgrundare hoppas att nationella valutor slopas – till förmån för bitcoin


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST