Fotograf: Pexels

4 faktorer som bäddar för en stökig höst på bostadsmarknaden

Det kan bli en skakig höst på bomarknaden.

Trots att prisnedgången under hösten 2017 hämtat sig något under året finns det några ihållande orosmoln kvar på himlen.

Flera bedömare menar att det finns fyra faktorer som bäddar för en stökig höst på bostadsmarknaden.

Utbudet av nyproducerade bostäder

En viktig faktor i höst väntas bli nyproduktionen. Utbudet når ständigt nya rekordnivåer och någon vändning syns inte till, samtidigt som rapporter om hur bostadsutvecklare försöker bli av med osålda bostäder avlöser varandra.

Snittpriserna på nyproducerade lägenheter var under våren 9 procent lägre än föregående år och många projekt har kommit att prisjusteras, enligt en sammanställning som bostadssajten Booli gjort.

Danske Bank är en av de bedömare som förväntar sig att bostadsutvecklarna kommer att tvingas sänka priserna ytterligare under hösten. Det kan i sin tur kan spilla över på andrahandsmarknaden när priserna börjar likna varandra allt mer.

LÄS ÄVEN: Nya domen kan slå hårt mot nyproducerade bostadsrätter

Trög försäljning på andrahandsmarknaden

Trots ett rekordstarkt utbud har försäljningen av bostäder sjunkit markant efter det skärpta amorteringskravet. Det har i sin tur gjort att andelen annonser som tas bort från Hemnet – utan att lägenheten har sålts – ökat kraftigt. Hemnet tror att många av dessa bostäder återigen läggs ut till försäljning under hösten då de flesta behöver få bostaden såld av ett eller annat skäl.

LÄS ÄVEN: Färska siffror: Utbudet av bostäder fortsätter att öka i Stockholm

Riksbanken och reporäntan

Osäkerheten kring huruvida Riksbanken kommer att börja höja reporäntan är ytterligare en faktor som förväntas påverka bostadsmarknaden. I dagsläget är bedömningen att räntan höjs mot slutet av året. Att det talas om två läger inom Riksbanken, där det ena förespråkar höjningar medan det andra talar om försiktighet, gör situationen alltmer osäker.

LÄS ÄVEN: En av fyra svenskar oroar sig för högre boräntor – trots att snitträntorna sjunker

Reformer på bostadsmarknaden

Det stundande riksdagsvalet och högljudda politiska röster som talar om reformer på bostadsmarknaden skapar ytterligare osäkerheter.

”Det verkar som om politikerna är överens om mycket och det talar för att de efter valet kommer att sätta sig ned och titta på vad som kan göras på bostadsmarknaden. Ett reformpaket skulle kunna påverka både nyproduktion, hyresmarknaden och rörligheten på bostadsmarknaden”, säger Staffan Tell, talesperson på bostadssajten Hemnet till nyhetsbyrån Direkt.

LÄS ÄVEN: Snart kan mäklarna ryka – fler vill e-handla bostäder


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant