Angela Kabari, lokal projektledare för Project Ngulia, och Fredrik Gustafsson. Fotograf: Mats Ögren Wanger

Svensk teknik ska rädda Afrikas noshörningar

Under fyra år har en svensk app försett Kenyas parkvakter med innovativ teknik för att rädda landets noshörningar från utrotning.

Det är Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet, som varit den drivande kraften bakom Project Ngulia, som utvecklat och implementerat en applikation som de tungt beväpnade parkvakterna använder i sina mobiltelefoner för att på ett effektivt sätt kunna övervaka noshörningarna. 

I den här videointervjun möter Veckans Affärer professor Fredrik Gustafsson ute i Kenyas vildmark där han jobbar med att rädda noshörningar för nästa generation. 

De senaste åren har Afrikas noshörningar utsatts för en masslakt utan motstycke i modern tid. Utan ikoniska vilda djur som noshörningar och elefanter rubbas inte bara känsliga ekosystem – strömmen av utländska safariturister kommer att sina och miljontals jobb försvinna. 

Den växtätande, snudd på dinosaurieliknande noshörningen kan väga över ett ton men ser mycket dåligt. Närmar man sig noshörningen i motvind, så att den inte känner vittringen, är den försvarslös.

Project Ngulia bygger på ett partnerskap mellan Linköpings Universitet, Kolmården, Kenya Wildlife Service, Nokia och telekomoperatören Airtel och finansieras genom Kolmårdens insamlingsstiftelse med stöd av Svenska Postkodstiftelsen. Projektet har varit så pass framgångsrikt att man nu fått fortsatt förtroende från Kenya Wildlife Service att fortsätta under tre ytterligare år med möjlighet till förlängning.

Projektet har även lett till tekniska avknoppningar som blivit startupbolag i Sverige med fokus på den afrikanska marknaden.

Se intervjun med Fredrik Gustafsson här:


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. Färsk undersökning: 2 av 3 unga svenskar känner inte till den viktigaste principen för att få pengar att växa
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant