Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stefan Persson tankade precis H&M-aktier för 480 miljoner

H&M:s styrelseordförande storshoppar återigen aktier.

H&M-storägaren och styrelseordföranden Stefan Persson köpte mellan fredagen och tisdagen ytterligare drygt 3,4 miljoner aktier i klädjätten. Det framgår av insynsrapportering till Finansinspektionen.

LÄS ÄVEN: Varumärkesforskaren: ”H&M gör äntligen någonting rätt”

Aktieköpen skedde via bolaget Ramsbury och summerades till omkring 480 miljoner kronor. Persson har efter rapporten i slutet av juni sedan tidigare rapporterat köp av 13,25 miljoner aktier för knappt 2 miljarder kronor.

Stefan Persson med familj äger cirka 46 procent av kapitalet samt knappa 74 procent av rösterna i H&M.

Inför delårsrapporten som redovisas om två veckor är det H&M:s lagernivåer som står i fokus efter en svag försäljningsutveckling. Den bilden framkommer i de analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av på fredagen.

Berenberg konstaterar att den svaga försäljningen håller i sig och att det är osannolikt att H&M lyckats bli av med sitt överlager. RBC Capital är inne på samma spår:

”Som en följd av den utmanande försäljningstrenden väntar vi oss att lagret varit fortsatt högt vid utgången av det andra kvartalet. H&M siktar på att minska lagret som andel av försäljningen från fjolårets cirka 17 procent till mellan 12 och 14 procent 2019-2022. Vi tror att ju längre lagernivåerna håller sig på en hög nivå, ju högre är risken att kunderna vänjer sig vid att väntas tills reorna med att handla”, skriver RBC.

RBC kommenterar även försäljningen under de olika månaderna i det andra kvartalet och bedömer att mars var ”extremt utmanande” medan april var ”okej”. Maj bedöms ha startat starkt för att sedan ha försvagats under den senare delen av månaden.

”En ljuspunkt för H&M kommer sannolikt vara utvecklingen i Norden där varmt väder har gett stöd åt vårförsäljningen”, menar RBC.

LÄS ÄVEN: MIT-forskaren: ”H&M kommer att överleva och ta sig an något nytt”

Morgan Stanleys initiala kommentar till kvartalsförsäljning är att konsensus för H&M:s resultatutveckling det andra halvåret (juni-november) ”ser utmanande ut”.

H&M har tappat 2 procent under onsdagen och har därmed tappat nästan 18 procent sedan årsskiftet.

Följ H&M:s aktie i realtid här på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.