Fotograf: Hasse Holmberg/TT

En av fyra svenskar oroar sig för högre boräntor – trots att snitträntorna sjunker

Stockholmarna är oroligast av alla.

Den senaste tiden har flera nya aktörer gjort inträde på den svenska bolånemarknaden, vilket gör att snitträntorna fortsätter att pressas nedåt även i juni månad. Det framgår av räntejämförelsesajten Compricers sammanställning som SvD presenterar.

Kombinationen av det ökade antalet utmanare och den låga reporäntan har lyckats driva ner snitträntorna. Det flesta bankerna ställer sig nämligen tveksamma till om Riksbanken faktiskt kommer att höja räntorna så mycket som de tidigare flaggat för.

”Trenden vi sett under våren med att snitträntorna är på väg ner har fortsatt i juni eftersom de flesta bankerna har sänkt sina räntor. De flesta bankerna verkar även tro att Riksbanken inte kommer höja räntorna så mycket som de har flaggat för vid slutet av året, så vi kan nog vänja oss vid låga snitträntor”, säger Compricers sparekonom Christina Söderberg till SvD.

Trots detta oroar sig nästan var fjärde svensk för att räntorna ska komma att höjas. Mest oroliga är stockholmarna, som även är mer oroliga än andra svenskar för både en bostadsbubbla och de nya amorteringskraven. Bostadsmarkanden är också ett betydligt vanligare samtalsämne bland familj och vänner bland de som är bosatta i storstaden. Det framgår av Landshypotek Banks Boendebarometer som utförs i samarbete med Novus.

Givet att världsekonomin håller sig relativt stabil bör - svenskarnas oro till trots - de låga räntorna på bolånen att hålla i sig under hösten. Det säger Christina Söderberg till SVD.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.