Pär Gellerfors och Lars Lannfelt. Fotograf: Pressbild Bioarctic

Sverige fick just 2 nya miljardärer – efter att aktien rusat 300% på börsen

Två forskarmiljardärer läggs nu till på listan över Sveriges rikaste.

Det är forskarna och huvudägarna i BioArctic, Pär Gellerfors och Lars Lannfelt, som är Sveriges nyaste miljardärer.

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges alla miljardärer 2017

Forskningsbolagets aktie sköt iväg i och med meddelandet om positiva fas 2b-resultat avseende läkemedelskandidaten BAN2401 mot tidig Alzheimers sjukdom.

Studien, som pågått i 18 månader och inkluderat 856 patienter, kunde visa på signifikant minskad försämring hos patienter som tog läkemedlet jämfört med de som fick placebo. 

Det är många års forskning som ligger bakom de lyckade resultaten.

”Vi gjorde en klinisk observation i slutet av 1990-talet: den arktiska mutationen orsakar förhöjda nivåer av protofibriller, som också finns normalt. Denna upptäckt ledde till hypotesen att lösliga protofibriller av amyloid-beta är ett bra målprotein för behandling. De nya studieresultaten bekräftar att detta gäller generellt för patienter med Alzheimers sjukdom”, säger Lars Lannfelt, professor, läkare och en av grundarna av BioArctic i pressmeddelandet under fredagen.

På två dagar lyfte aktien med 300 procent och huvudägarna kunde då konstatera att de blivit miljardärer.

”Det är väl trevligt, även om det inte är pengarna som i första hand drivit mig i min forskning”, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, till Dagens Industri.

Carnegie valde på måndagen att höja sin riktkurs, men även sannolikheten att bolaget nu även ska klara av fas-3-studien till 60 procent.

Ännu är det en lång väg kvar innan det finns ett färdigt läkemedel på marknaden.

Till Dagens Industi framhåller Lars Lannfelt att de är positivt inställda till kommande fas-3-studiern och menar att han har svårt att se att de inte skulle lyckas.

Om ett par veckor ska resultaten från studien att presenteras på Alzheimer’s Association International Conference i Chicago, USA.

Följ kursen live på VAFinans.se


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.