Fotograf: Lime Press

Nu ska sparkcykelbolaget som backas av Uber och Alphabet ta över Europa

Elscootrarna är redo att inta Europas gator.

Allt fler entreprenörer och riskkapitalister har fattat tyckte för de eldrivna sparkcyklarna.

Förespråkarna talar om en mikro-mobilitetslösning som förväntas ha en minst lika disruptiv kraft som den Uber haft på taxiindustrin.

LÄS ÄVEN: Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna

Ett av de hetaste elscooterbolagen just nu är Lime. På 12 månader har bolaget tagit sin verksamhet till 70 olika städer världen över, och under måndagen hade 6 miljoner resor genomförts på deras scootrar.

Nu gör sig bolaget redo för en expansion till Europa.

Under måndagen stängdes en finansieringsrunda på drygt 2,9 miljarder kronor. Rundan leddes av ingen mindre än GV, tidigare Google Ventures, och kapitalet injicerades av jättar som Uber och Alphabet. Det uppger bolaget i ett blogginlägg.

I och med kapitaltillskottet blir Uber nu även Limes strategiska partner. Det innebär bland annat att Limes elscootrar ska erbjudas på taxitjänstebolagets app.

Även Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico finns med bland investerarna.

”Teamet har ambitiösa planer för en Europaexpansion, och vi är stolta över att vara deras europeiska investerare när de skalar till vår kontinent”, skriver Atomico på sin hemsida.

Totalt har Lime rest drygt 4 miljarder kronor i kapital. I och med den senaste rundan är företaget värderat till uppemot 9,6 miljarder kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST