Fotograf: AP

Investerare: Handelskriget mellan USA och Kina är inte börsens största hot

Till och med cyberattacker anses mer oroande.

Den största risken mot den amerikanska börsen är inte det pågående handelskriget mellan USA och Kina, utan det försämrade politiska klimatet. Det skriver Marketwatch, som refererar till en investerarenkät genomförd av Wells Fargo och Gallup.

Högst upp på listan över orosmoln hamnar ”det politiska klimatet i Washington”. Hela 78 procent av respondenterna anger att de antingen är väldigt eller något oroade över denna situation.

”Det finns så mycket partianda att det påverkar allt från handel till Högsta domstolen inför det kommande mellanårsvalet. Vad som är störande för investerare är bristen på visshet”, sa investeringschefen Erik Davidson på Wells Fargo Private Bank till Marketwatch.

Budgetunderskott och risk för cyberattacker mot företag och regering ses även de som större hot än frågan om handelsrelationerna mellan USA och Kina, som först kommer på en fjärdeplats.

Trots detta så har en stor del av aktiviteten på börsen drivits av handelsproblemen och investerare har systematiskt valt att minska sin exponering mot vissa aktier. Den generella optimismen har likaså sjunkit.

Det finns emellertid en viss överlapp mellan de som anger att de oroar sig över det politiska klimatet mer generellt och den specifika handelssituationen.

”Vi skulle inte ha det här handelsproblemet om det inte vore för det politiska klimatet”, poängterade Erik Davidson.

Absolut minst bekymrade är investerarna över den amerikanska ekonomin.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.