Fotograf: Tomas Oneborg/TT

Färska siffror: Utbudet av bostäder fortsätter att öka i Stockholm

Det förväntas bli en aktiv sommar på bostadsmarknaden.

Antalet bostadsrätter till salu fortsätter att öka.

På bostadssajten Hemnet var utbudet av bostadsrätter betydligt högre under den första veckan i juli jämfört med motsvarande vecka året innan.

Särskilt stort är utbudet i Stockholms innerstad, där ökningen är så stor som 44 procent. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Årstakten för utbudet av bostadsrätter har nu stigit sedan mitten av juni och innanför tullarna i Stockholm är det upp 44 procent på årsbasis, den högsta ökningstakten sedan månadsskiftet februari/mars. Det här stärker vår hypotes om att det kommer att bli en mer aktiv sommar än normalt på bostadsmarknaden”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Förra veckan var utbudet av bostadsrätter på Hemnet, exklusive nyproduktion, 35 procent högre än motsvarande vecka i fjol, vilket var samma ökningstakt som veckan före. I Stockholms innerstad var utbudet 44 procent högre än motsvarande vecka 2017, upp från 34 procent föregående vecka.

Det läggs också ut fler nya annonser än i fjol och även här är skillnaden störst i Stockholms innerstad, där det förra veckan lades ut 24 procent fler annonser för bostadsrätter än under motsvarande vecka 2017.

”Eftersom många objekt försvinner från marknaden utan att vara sålda och vi vet att det är många tillträden under hösten har vi trott på en mer aktiv sommar, när många vill sälja innan det riktiga högtrycket sätter i gång i början av augusti. Vi tror den här ökningen kommer att hålla i sig och att vi får ett högre utbud än under förra sommaren”, säger Staffan Tell.

LÄS ÄVEN: Snart kan mäklarna ryka – fler vill e-handla bostäder


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.