Fotograf: Pexels

Kryptohackare lyckades utvinna digitala valutor för 2 miljoner dollar med hjälp av virus

Över 1 miljon datorer ska ha infekterats och använts för att utvinna kryptovalutor.

Under två år har ett virus som infekterat över 1 miljon datorer lyckats utvinna kryptovalutor till ett värde av 2 miljoner dollar åt sina skapare. Det rapporterar Coindesk.

Det är i Kina som man under måndagen gripit 20 personer som är misstänkta för att ha tagit kontroll över ett stort antal datorer för att utvinna kryptovalutor för egen vinning.

Kryptohackarna ska ha lagt in ett virus i ett antal webbläsartillägg med olika funktioner – ett av tilläggen utgav sig för att öka hastigheten på användarens webbläsare. Tillägget ska ha marknadsförts till över 5 miljoner personer runtom i Kina.

Tilläggen ska ha installerats på över 1 miljon datorer med hjälp av vilka hackarna sedan lyckats utvinna olika mindre tokens under två års tid. Det skriver Coindesk, med hänvisning till lokal polis.

Att satsa på mindre valutor ska ha varit ett medvetet val då dessa kräver mindre datorkraft än större kryptovalutor såsom bitcoin och ethereum.

För att på ett effektivt sätt sprida viruset ska ett nätverk med 100 agenter ha satts upp som genom bland annat samarbete med internetkaféer spridit viruset.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST