Apples vd Tim Cook och Spotifys grundare och vd Daniel Ek. Fotograf: Apple Press/Fanni Olin Dal/TT/Spotify Press

Apple flåsar Spotify i nacken på världens största musikmarknad – och snart tar techjätten över ledningen

Den svenska streamingtjänsten petas snart från förstaplatsen.

I dagsläget står Spotify som obesegrad etta på den globala streamingmarknaden för musik.

Konkurrensen intensifieras emellertid ständigt när jättar som Apple och Amazon nu tar krafttag för att utmana den svenska streamingtjänstens världsdominans, och det är Apples streamingtjänst, Apple Music, som är den starkaste utmanaren.

I allt snabbare takt har techjätten lyckats övertyga sina användare att välja just deras musiktjänst. Det rapporterar Financial Times.

Om det inte sedan tidigare stått klart att Apple är ett ytterst reellt hot, så har jätten under de senaste veckorna lycktas övertyga om sin position, framförallt på den amerikanska marknaden.

När det album släpptes som förväntas bli årets absolut största, Drakes ”Scorpion”, var det Apples tjänst som vann racet. Under de 24 timmar som följde släppet hade albumet streamats 170 miljoner gånger på Apple Music, och bara 130 miljoner gånger på Spotify – detta trots att Spotify har en tre gånger så stor användarbas.

Aktörer på den amerikanska musikmarknaden förväntar sig att Apple kommer ikapp Spotify redan om en månad, enligt uppgifter till Financial Times.

Bolagen delar inte själva med sig av statistik över antalet användare i olika länder till allmänheten, men däremot till såväl musikdistributörer som skivbolag.

I början av året ska Spotify ha haft en stabil ledning med ungefär 17 miljoner amerikanska användare mot Apples 13 miljoner. Glappet har sedan dess minskat i snabb takt. Föregående vecka ska Spotify ha haft drygt 22 miljoner användare, och Apple så många som 21 miljoner.

Innan året är slut förväntas Apple ha tagit över stafettpinnen och med marginal ha gått om Spotify. Enligt interna prognoser som Financial Times tagit del av är förväntningen att Apple då har 27 miljoner betalande användare i USA. Spotify förväntas vid samma tidpunkt ha 24 miljoner användare.

Globalt sett är däremot Spotify alltjämt i täten.

Vid årets slut förväntas bolaget ha 100 miljoner betalande prenumeranter, enligt egna uppgifter. Apple ska ha 50 miljoner prenumeranter världen över, men den siffran inkluderar även de som enbart använder gratisversionen av tjänsten. Den senaste utmanaren, Amazon, ska enligt egen utsago ha ”tiotals miljoner användare”, men några exakta användarsiffror har ännu inte presenterats.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST