Snart kan mäklarna ryka – fler vill e-handla bostäder

Digitaliseringen sprider sig inom många branscher och även fastighetsmäklarna väntas stå inför förändringar och utmaningar i framtiden.

Enligt en undersökning från Mäklarhuset, som Dagens Industri  har tagit del av, kan var femte svensk tänka sig att göra hela sitt bostadsköp, från visning till att signera kontrakt, på nätet.

"Arbetssättet för mäklare tror jag kommer att ändras ganska drastiskt framöver. Det är de som klarar teknikomvandlingen som lyckas", säger Mäklarhusets Vd, Erik Wikander, till Di.

I undersökningen svarade 20 procent att de hade kunnat genomföra hela bostadsköpet digitalt.

Erik Wikander förvånades själv av resultatet men menar att man samtidigt inte vill exkludera mäklaren helt utan fortfarande vill ha ”stödfunktionen”.

”Men det sätter många saker på sin spets för mäklarens arbetssätt", säger han.

De senaste 15 åren har effektiviteten minskat, sett till antal försäljningar per mäklare. Erik Wikander spår att mäklare kommer få hantera mycket fler affärer till följd av det tekniska skiftet, men att det för med sig utmaningar. 

"Effektiviteten kommer att öka, men jag tror att det kommer att innebära färre mäklare. Det tror jag kommer vara en ganska smärtsam insikt i vår bransch”, säger han och menar att de stora aktörerna, som kommer kunna hantera kundernas behov både fysiskt och digitalt, löper risk att spela ut mindre bolag.

I dagsläget finns dock inga möjligheter att göra ett digitalt köp med signering av bostadskontrakt.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.