ANNONS

Så mycket kostar det att ha barn

Barn kan inte mätas i pengar och den stora glädjen det lilla livet ger är ofta överväldigande. Men när två i familjen blir tre går det inte att undvika att utgifterna ökar. Vår expert Susanne Eliasson har gjort en beräkning vad det minst kostar att ha barn från födseln till 18-årsdagen.

De nödvändigaste kostnaderna för ett barn från födseln till 18-årsdagen ligger runt 1 420 000 kronor. Förutom de löpande levnadskostnader, barnomsorg och utrustning ingår även inkomstbortfallet för föräldraledigheten och det faktum att en förälder ofta jobbar deltid fram tills barnet fyller 8 år.

"Passa på och bygg upp ett sparande innan ni blir föräldrar. Med två förvärvsarbetande vuxna utan försörjningsplikt bör möjligheten vara stor. Ett så bra tillfälle kommer man inte ha på många år", säger Susanne Eliasson.

Barn är dyrast det första året. Nyfödda barn behöver en hel del utrustning och Konsumentverket har räknat ut att en medeldyr basutrustning kostar ungefär 20 000 kronor om allt köps nytt. Då ingår inte kläder och leksaker.

"De löpande kostnaderna för sådant som mat, kläder och blöjor beräknas till 22 000 kronor för det första året. Det blir en extra månadsutgift på nästan 2 000 kronor", säger Susanne Eliasson.

I takt med att barnen växer behöver man ta hänsyn till ytterligare utgifter – utöver de första utgifterna på 1,4 miljoner kronor.

"Lägger man till sådant som extranöjen, presenter vid födelsedagar och jular samt vinter och sommarsemestrar och några språkresor under tonåren ökar kostnaden för barnet till cirka 1,7 miljoner kronor", säger Susanne Eliasson.

Låt livet vara ett äventyr - inte din ekonomi

Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser. Oavsett var i livet du befinner dig uppmuntrar vi din ambition och hjälper dig förverkliga dina mål och drömmar.

Här hittar du praktiska tips, råd och checklistor om vanliga livshändelser


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST