Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Inför skräckbeskedet: ”Trump letar sig in på svenska börsen”

Imorgon väntas Donald Trump införa handelstullar på kinesiska varor, och börsen håller andan. 

Under fredagen väntas Trump införa 25-procentiga USA-tullar på kinesiska varor för totalt 50 miljarder dollar. I det första steget väntas det bli tullar för 34 miljarder dollar. Kina har därför kontrat med att införa tullar för samma belopp på amerikanska varor.

För börsen är det en nagelbitare och för svenska exportbolag kan signalerna om framtiden ha en betydande roll den här gången, skriver SvD.

”Marknaden kommer att leta efter tecken på att prognoser behöver skruvas ned. För svenska bolag med stor exponering mot såväl USA som Kina kan tullarna innebära att fler bolag börjar dra i handbromsen. Det kommer att slå igenom på tillväxtsiffror framöver”, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank till SvD.

Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder håller med och menar Trump letar sig in på den svenska börsen där oron för handelskrig kommer att prägla den stundande rapportperioden.

”Tillväxttakten mattas av och vi har redan sett flera vinstvarningar i USA kopplade till importtullar. Inte minst inom personbilsindustrin”, säger hon och tillägger även att en avmattning kan vara bra och att bolagen kommer att hinna ikapp.

Trots att bostadsmarknaden har satt bankerna i fokus under våren tror inte Charlotta Faxén att det väntar några obehagliga överraskningar och menar att banksektorn har klarat sig fint.

”Det intressanta blir om nya bolånespelare lyckats sätta ett riktigt avtryck på den svenska marknaden som sätter press på bankernas bolånemarginaler.”

Jonas Olavi, aktiestrateg på Alfred berg tror inte att marknaden kommer vara fortsatt skakig utan menar att den redan har prisat in tullkriget.

”Rapporterna blir mycket intressanta. Börsen varit tveksam en längre tid. Finns det fog för en försiktigare hållning eller har börsen varit för försiktig denna gång är frågeställningar som kommer påverka utfallet för resten av året.”


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ’Genvägen’ till att bli mångmiljonär – franchisetagare för 7-Eleven, Pressbyrån och Burger King
  2. Johan Åkesson: Nu åker biltillverkarna snålskjuts på coworkingtrenden
  3. Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”
  4. 4 faktorer som bäddar för en stökig höst på bostadsmarknaden
  5. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”
  1. Sverige fick just 2 nya miljardärer – efter att aktien rusat 300% på börsen
  2. GW:s vin sopar banan med de andra kändisvinerna – sålde för över 1,6 miljoner på fyra veckor
  3. Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”
  4. Hajpade hjälmbolaget rasar på börsen
  5. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”

För dig som prenumerant