Magnus Olsson (t.h.) tillsammans med sin medgrundare på Careem, Mudassir Sheikha (mitten) Fotograf: Careem Press

Nu sägs Uber vilja köpa upp svenskens taxi-app Careem – som har tagit Mellanöstern med storm

Med uppåt 20 miljoner användare har Magnus Olssons Uber-utmanare Careem tagit Mellanöstern, Norra Afrika och Pakistan med storm. Nu rapporteras det att Uber är i samtal med sin värsta konkurrent. 

Uber är i preliminära samtal om att slå sig samman med rivalen Careem i Mellanöstern, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Olika affärsupplägg diskuteras, däribland att Uber helt köper upp Careem eller endast tar ett majoritetsägande. I ett annat scenario skulle Careems ledning tillåtas få leda det kombinerade företaget, uppges det.

Uppgifterna kommer efter att Uber tidigare sålt sina verksamheter i Sydostasien, Kina och Ryssland. Anledningen uppges vara att Uber vill försköna siffrorna inför nästa års tilltänkta börsnotering och då är det viktigt att man blir kvitt många av sina sämre presterande verksamheter. Bolaget har avböjt att kommentera Careem-uppgifterna.

Careem är en lokal favorit som för närvarande är i samtal om att hämta in 500 miljoner dollar i riskkapital till en värdering av cirka 1,5 miljarder dollar.

En av Careems grundare är svenske före detta McKinsey-konsulten Magnus Olsson, som - efter att ha drabbats av- och återhämtat sig från en hjärnblödning - startade bolaget 2012 tillsammans med tidigare kollegan Mudassir Sheikha.

Careem har tagit Mellanöstern med storm: Man har enligt egen utsago 20 miljoner användare och verkar i 90 städer i minst tio länder från norra Afrika till Pakistan och är oftast marknadsledaren.

Bolaget uppges också ha hållit preliminära samtal med banker om en potentiell börsnotering i januari.

Careem värderas till en miljard dollar baserat på den senaste finansieringsrundan. Bland bolagets investerare finns japanska e-handelsbolaget Rakuten och tyska bilföretaget Daimler. Careem har på senare tid börjat experimentera med food delivery.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.