Magnus Olsson (t.h.) tillsammans med sin medgrundare på Careem, Mudassir Sheikha (mitten) Fotograf: Careem Press

Nu sägs Uber vilja köpa upp svenskens taxi-app Careem – som har tagit Mellanöstern med storm

Med uppåt 20 miljoner användare har Magnus Olssons Uber-utmanare Careem tagit Mellanöstern, Norra Afrika och Pakistan med storm. Nu rapporteras det att Uber är i samtal med sin värsta konkurrent. 

Uber är i preliminära samtal om att slå sig samman med rivalen Careem i Mellanöstern, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Olika affärsupplägg diskuteras, däribland att Uber helt köper upp Careem eller endast tar ett majoritetsägande. I ett annat scenario skulle Careems ledning tillåtas få leda det kombinerade företaget, uppges det.

Uppgifterna kommer efter att Uber tidigare sålt sina verksamheter i Sydostasien, Kina och Ryssland. Anledningen uppges vara att Uber vill försköna siffrorna inför nästa års tilltänkta börsnotering och då är det viktigt att man blir kvitt många av sina sämre presterande verksamheter. Bolaget har avböjt att kommentera Careem-uppgifterna.

Careem är en lokal favorit som för närvarande är i samtal om att hämta in 500 miljoner dollar i riskkapital till en värdering av cirka 1,5 miljarder dollar.

En av Careems grundare är svenske före detta McKinsey-konsulten Magnus Olsson, som - efter att ha drabbats av- och återhämtat sig från en hjärnblödning - startade bolaget 2012 tillsammans med tidigare kollegan Mudassir Sheikha.

Careem har tagit Mellanöstern med storm: Man har enligt egen utsago 20 miljoner användare och verkar i 90 städer i minst tio länder från norra Afrika till Pakistan och är oftast marknadsledaren.

Bolaget uppges också ha hållit preliminära samtal med banker om en potentiell börsnotering i januari.

Careem värderas till en miljard dollar baserat på den senaste finansieringsrundan. Bland bolagets investerare finns japanska e-handelsbolaget Rakuten och tyska bilföretaget Daimler. Careem har på senare tid börjat experimentera med food delivery.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant