H&M anklagas för dålig koll på underleverantörer – ”Dödshot och misshandelsfall”

Klädjätten anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa övergreppen på anställda. 

H&M anklagas av den internationella arbetsrättsorganisationen WCR för bristande kontroll över en underleverantör efter en incident hos en leverantör i Bangladesh och att man inte kritiserat handlingarna tillräckligt. Det rapporterar SvD Näringsliv. 

Ett antal arbetare på Shahi Exports fabrik i Bangalore försökte i våras fackansluta sig och höja sina löner, varpå försöken slogs ned brutalt av fabrikens förmän. Enligt en rapport från WRC köper H&M kläder från fabriken där överfallen ska ha ägt rum.

"Enligt rapporten ska händelserna vid fabriken i Bangalore pågått mellan mars och april, och flera anställda ska under perioden fått utstå dödshot, misshandel, kön-, kast- och religionsbaserade övergrepp samt hot om massuppsägning. Femton anställda ska även blivit avstängda utan lön", skriver SvD.

Klädjätten anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa övergreppen på anställda. 

H&M uppger å sin sida att man arbetat aktivt med fallet sedan april på central och lokal nivå och att man är djupt oroade över det som inträffat. Bolaget delger att man slutit ett samförståndsavtal med leverantören och anställda där. Förutom H&M samarbetar andra globala klädföretag med leverantören. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.