Wizz Air har en flotta på drygt 90 flygplan Fotograf: Airbus

Här är lågprisbolaget som växt fram i skuggan av Ryanair – och snart kan susa förbi SAS

Östeuropeiska Wizz Air växer så det knakar, och siktar på att gå från 24 till 30 miljoner passagerare i år. 

Europeiska lågprisflygbolaget Wizz Air, som flyger från flera platser i Sverige, ökade antalet passagerare med 21,8 procent i juni till totalt drygt 3 miljoner. Kapaciteten utökades med 20,5 procent i juni.

Wizz Air, som idag flyger 500 rutter främst till och från Öst- och Centraleuropa, fortsätter alltså fjolårets starka trend då vinsten svällde 28 procent till 246 miljoner euro, enligt Financial Times. På rullande tolv månader är antalet passagerare upp med 23,2 procent. 

Sen börsnoteringen 2015 har Wizz Airs aktie nästan fyrdubblats i värde. Bolagets vinstmarginal är omkring 14 procent.

Nästan lika många passagerare som Norwegian och SAS

Vid årets slut siktar det ungerska men Schweiz-baserade flygbolaget ha 30 miljoner passagerare, alltså nästan lika många som Norwegian (33 m) och SAS (30 m). Om målet uppnås, skulle det innebära en tredubbling av passagerare sedan 2011.

Som jämförelse ökade Ryanair sitt passagerarantal från 76 till 130 miljoner under samma tidsperiod för att gå om Lufthansa som Europas största flygbolag.

Med tanke på Wizz Airs starka tillväxtkurva - bolaget grundades 2004 - är det inte otänkbart att det snart går om SAS sett till antalet passagerare. Norwegian, som växer omkring 15 procent på månadsbasis och expanderar aggressivt runt världen, lär kunna hålla avståndet ett tag till. 

Förutom att snåla på de operativa kostnaderna har Wizz Airs starka tillväxt möjliggjorts av en hög kabinfaktor, som mäter hur fullt planet är. Den uppgår nu till 93,3 procent, en ökning med 1,0 procentenheter mot föregående år, framgår det av ett pressmeddelande. I februari hade SAS en kabinfaktor på 67,6 procent och Norwegian 84,3 procent, enligt Di.

Men om det finns en sak som Wizz Air lär vilja förbättra, då är det anseendet bland kunderna:

När World Airline Awards utsåg Europas bästa lågprisbolag 2017 - en ranking som främst baseras på kundupplevelsen och toppades av Norwegian - fanns Wizz Air på jumboplats nummer 10. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.