Sverige toppar Reputation Institutes ranking för 2018 Fotograf: Ola Ericson, Imagebank Sweden

Därför blev Sverige just utsett till landet med 'världens bästa rykte’

Sverige har blivit utsett till världens mest väl renommerade land 2018, enligt Reputation Institute. "Vår modell skapar frihet och jämlikhet," kommenterade Stefan Löfven framgångsfaktorerna.  

Sverige har blivit utsett till landet med bäst rykte i världen, tätt följt av Finland, Schweiz och Norge. Alla fyra länder tillhörde den exklusiva skara nationer som anses ha ett ”utmärkt” rykte ute i världen, enligt Reputation Institutes färska ranking.

Varken landets storlek eller ekonomin garanterade en hög placering, utan även faktorer som teknologi, en effektiv användning av offentliga medel samt en ”tilltalande livsstil” fanns med i kalkylen:

”Jag är övertygad om att det här resultatet härstammar från att vår sociala modell skapar inte bara tillväxt men också frihet, jämlikhet och säkerhet. Allt fler människor förstår nu att ojämlikhet är ett stort hinder för ekonomisk utveckling i världen,” kommenterade statsminister Stefan Löfven.

Reputation Institute, som sammanställt rankingen under 20 år, skriver att Sveriges generösa sociala förmåner, långa semestrar och jämlikhet könen emellan förtjänat landet en förstaplats.

”Det som urskiljer Sverige är att det uppfattas som ett högst principfast, altruistiskt, egalitärt och miljömedvetet land”, sade Nicolas Georges Trad, toppchef på Reputation Institute.

Finland klättrade mest i årets ranking – från en sjunde till andra plats – och var bara 0.1 poäng bakom Sverige. Det som fick grannlandet i öst att skina var landets 100-årsjubileum, legalisering av samkönade äktenskap samt ett skolsystem i världsklass.

Sverige var i fjol rankat trea bakom Kanada (1) och Schweiz.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.