Huvudvärk för Elon Musk efter avslöjandet om att Tesla hoppat över viktiga tester i produktionen av Model 3 Fotograf: John Raoux

Avslöjande: Tesla hoppade över viktiga bromstester – aktien rasar

Tesla hoppade över ett standardtest för bromsar på nya bilar medan man jobbade intensivt mot att nå målet om 5 000 tillverkade Model 3 på en vecka. Det skriver Business Insider.

De traditionella ”brake and roll”-testerna stoppades den 26 juni. 

Efter att ha fått ett tvetydigt svar från en Tesla-representant antydde Business Insider (BI) att det var Elon Musk personligen som sett till att stoppa testerna.

De experter BI talade med sade att ”brake and roll”-testerna är standard inom industrin och absolut nödvändiga för att säkra ett fordons kvalitet. 

Tesla har kommenterat genom att säga att testerna är överflödiga med tanke på att man testar varje Model 3 på sin egna bana. Under den processen granskar man noggrant alla säkerhetsaspekter kring bilen, inklusive bromsarna.

”Varje bil vi bygger går igenom noggranna kvalitetskontroller och måste uppfylla krävande specifikationer, inklusive bromstester”, sade en talesperson för Tesla.”Det finns inga undantag.”

Bilbloggen Roadshow, som tillhör CNET, hävdade att Tesla var tvunget att välja bort brake and roll tester på grund platsbrist i fabrikslokalerna.

Eftersom Tesla väljer att testa varje Model 3-fordon på en testbana, ”blir brake and roll testet överflödigt, och ett bolag mitt i en produktionsökning har inte råd med några [överflödiga tester,” försvarar skribenten Kyle Hyatt beslutet.

Men vissa branschexperter håller inte med.

”Jag kan inte hitta ens en bra anledning till varför man någonsin skulle vilja kringgå detta. För ett företag som är under så pass stor översyn kring säkerheten finns det ingen anledning att kringgå något som är relaterat till bromsar just nu”, sade Dave Sullivan på produktundersökningsföretaget AutoPacific.

Teslas svar lugnade inte heller marknaden, som med ytterligare oro för tullkostnader, skickade ned aktien sju procent under tisdagen.

LÄS MER: "7000 bilar, 4 timmar" – Så replikerade Ford-chefen Elon Musks tweet om produktionsrekord

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.