Fotograf: Anders Ahlgren/SvD/TT

Här är aktierna Anders Borg tror på: ”Investera i de svenska traditionella bolagen, men ta också in de nya”

Anders Borg berättar om aktiespaningar och investeringar i Visby där Almedalsveckan är igång för fullt.

Tidigare finansminister Anders Borg har lämnat politiken bakom sig. Idag är han bland annat rådgivare på it-företaget IPsoft.

Trots att han själv satsar på fintechbolag vill Borg ändå varna småsparare att göra detsamma.

"Jag tycker man ska vara noggrann med att de flesta ska ha huvuddelen av sitt sparande i trygga aktier, som investmentbolag", säger han till Dagens Industri. och fortsätter:

"Men jag tycker att det är roligt att investera i små och snabbväxande bolag."

Hög tillit till grundaren är en nyckelfaktor. Teknologin som bolaget jobbar med måste också föra med sig en omfattande förbättring. Till slut måste en hög lönsamhet också finnas på horisonten, menar han. 

Helst arbetar Borg med bolag som han kan något om och när det gäller sparande är långsiktighet en grundlägande faktor.

"Man ska köpa aktier, och sedan säljer man dem inte. Man ska vara lång, och man ska vara lång länge."

Han understryker också att det, i hans mening, är "feltänk" att tro att världens stora teknikbolag har nått vägs ände och jämför Kinnevik-aktien mot jättar som Amazon och Alibaba.

"Varje gång man ser att man ställer ett traditionellt bolag mot en utmanare så tror jag att utmanaren har mycket lägre kostnader, mycket högre kundnöjdhet, och därmed också en helt annan uthållighet i att driva affären framåt. Man ska vara investerad i de svenska traditionella bolagen, men man ska också väga det nya", säger Anders Borg, som tidigare satt i Kinneviks styrelse.

När det gäller Svenska Spotify har Anders Borg inte lagt vantarna på några aktier än, men trots det är han är positivt inställd.

Slutligen menar han att han investerar i de allra största såväl som de allra minsta bolagen, men av olika skäl.

"De stora bolagen tror jag man gör bra affärer på som tryggar ens framtid, och med de små har man roligt," säger den förre finansministern till Di.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST