ANNONS
Antalet arbetstillfällen kommer att fördubblas till år 2030, säger Fredrik Jaresved, vd för Airport City Stockholm.

Airport City Stockholm – med gångavstånd till världen

Det är svårt att komma närmare världen än vad du gör i Airport City Stockholm.
Flygplatsstaden sysselsätter redan 26 000 människor på 800 företag i vad som är på väg
att bli en av landets viktigaste tillväxtmarknader och Skandinaviens främsta transportnav.

Stadspulsen och den globala närvaron är slående.
”Så fort du kliver utanför terminalen är det som att vara mitt i huvudstadens kärna”, säger Fredrik Jaresved, vd för Airport City Stockholm.

En ny superregion

Förut kallades det ”den gyllene axeln” – området mellan Stockholm och Uppsala om skulle stå för den största utvecklingsökningen i Sverige under de kommande tjugo åren. Nu talas det om en ny superregion. Stockholm och Uppsala växer samman via Arlanda och bildar Sveriges första riktiga flygplatsstad. Bara under de senaste tre åren har antalet etablerade företag i Airport City Stockholm ökat med hela 27 procent, och enligt alla prognoser fortsätter trenden.

Airport City Stockholm

Airport City Stockholm är Sveriges första flygplatsstad och har genererat mer än 100
nya verksamheter på tre år. Mer än hälften av jobben är utanför transportsektorn,
och både underleverantörs- och tjänstesektorn ökar kraftigt. Idag arbetar 26 000
människor här, på 800 företag. Visionen är 50 000 jobbtillfällen senast 2030.

Läs mer här 

”Det är spännande att se att antalet verksamheter växer så snabbt här. I synnerhet den kraftiga ökningen av små och medelstora verksamheter. Här finns en stabil och växande marknad, med tillgång till kvalificerad arbetskraft och hög tillgänglighet. Det är inte många platser som kan skryta med att ha gångavstånd till resten av världen”, säger Fredrik Jaresved.

Långsiktigt samarbete 

Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding har tillsammans tagit fram stadsbyggnadsplanen och varit drivande i arbetet med Airport City Stockholm. Det täta samarbetet är en avgörande framgångsfaktor med stora synergieffekter.

”Samarbetet mellan stat, kommun och det privata näringslivet runt flygplatsstaden är unikt och det är en viktig pusselbit i utvecklingen av hela området”, säger Leif West som är styrelseordförande för Airport City Stockholm och vice ordförande i Arlandastad Holding.

”Det viktigaste är att vi skapar och utvecklar morgondagens arbetsplats, mötesplats och resenav. Den starka tillväxten vi ser nu ger ännu större behov av etableringsmöjligheter”, tillägger Karl Wistrand, vd på Swedavia Real Estate.

Utvecklingen av Airport City Stockholm är också av strategisk betydelse för hela
Sigtuna kommun, som arbetar proaktivt och med högt ställda mål.

”De resurser som skapas återinvesterar vi i framtidssatsningar inom skola, äldreomsorg, vård, trygghet, kultur och idrott”, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst.

Med världen som marknad

Visionen för Airport City Stockholm med 50 000 arbetstillfällen år 2030 gör flygplatsstaden till ett av landets viktigaste tillväxtområden.

”Nästa steg är att bli ännu starkare inom mötesindustrin. Redan idag finns betydande konferensverksamhet och omfattande utbildningsverksamhet, inte minst kopplat till fordonsindustrin. Nu ser vi fram emot att få igång mässan vid Eurostop samt en större kongressanläggning vid flygplatsen”, säger Fredrik Jaresved.

Lanseringen av Scandinavian Xpo

Den nya mässan är före detta Eurostop Arlanda som byggs om till en modern internationell mötesplats med mässhallar, konferensutrymmen och hotell. Scandinavian Xpo och beräknas öppna vid årsskiftet 2019/2020.

”Det handlar förstås mycket om fler starka etableringar och det gäller i stort sett samtliga sektorer med världen som marknad”, avslutar Fredrik Jaresved.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.