Fotograf: Unsplash

Bitcoin-kursen slaktas – och nu talas det om att kryptovalutornas "IT-bubbla" har spruckit

Kryptovalutan bitcoin har halkat ned till lägsta nivån sedan november. Cyberintrång samt oro för vad lagstiftarna ska hitta på har kraftigt minskat investerarintresset.

Efter förra årets makalösa rusning har bitcoin nått nya bottennivåer. Värdet på bitcoin rasat med nära 60 procent i år, vilket kan jämföras med förra årets ökning på 1 300 procent. 

I fredags rasade kryptovalutan som lägst till 5 774 dollar, den lägsta noteringen sedan november förra året. Den digitala "valutan" har sedan dess återhämtat sig något, och handlas nu för omkring 6 300 dollar. 

Bitcoins värdetapp kan nästan jämställas med IT-bubblan då den sprack i början av 2000-talet. Då var gapet mellan peaken och kraschen på Nasdaq-börsen 78 procent, noterar Bloomberg.

Det är inte bara bitcoin som tycks befinna sig i fritt fall, utan även den näst största kryptovalutan ethereum har fallit till drygt 400 dollar från att ha legat på omkring 1400 dollar vid årsskiftet.

Samtidigt har hundratals mindre mynt blivit nästan värdelösa, menar Bloomberg, vilket bidragit till att kryptovalutornas sammansatta värde gått från 830 miljarder dollar vid kryptomanins topp i januari till omrking 230 miljarder dollar idag. 

"Medan Bitcoin har studsat tillbaka från större tapp tidigare, är det långt ifrån klart att detta kan upprepas nu när världen känner till kryptovalutor och har bestämt sig huruvida de vill investera," skriver affärssajten.

Cyberintrång på kryptovalutabörser i Asien i kombination med stark oro för vad lagstiftarna kan hitta på har varit starkt bidragande orsaker till att investerare har dragit öronen åt sig, enligt Reuters.

Reuters rapporterar även att då priset på kryptovalutor sköt i höjden 2017 trodde många att större institutionella aktörer skulle gå in på området, men oron för vad lagstiftarna ska hitta på tycks ha bidragit till att så inte har blivit fallet.

Bloomberg noterar också att de allra viktigaste kapitalförvaltarna fortfarande är skeptiska mot kryptovalutor just på grund av säkerhet och lagstiftning. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.