Tysklands Niklas Suele efter förlustmatchen mot Sydkorea. Fotograf: Frank Augstein/AP Photo via TT

AI tippade rätt: Storfavoriten Tyskland fick bita i gräset – återstår att se om Spanien vinner fotbolls-VM

AI hade redan i förväg prickat rätt: storfavoriten Tyskland åkte ut redan innan åttondelsfinalerna. Om AI även får rätt i att Spanien vinner VM återstår att se – men KTH-professorn Stefan Carlsson menar att det rör sig om rena tillfälligheter.

Nyligen kunde VA rapportera om hur en AI efter 100 000 simuleringar inför fotbolls-VM kommit fram till att storfavoriten Tyskland inte vinner i år trots vinsten i Brasilien för fyra år sedan.

Förutom att forskarna låtit AI:n plöja igenom databaser om alltifrån tidigare fotbolls-VM till tränarnas nationalitet har analysen bland annat byggt på den så kallade forest-metoden.

Den gör det extra smidigt att strukturera turneringar med träd utifrån olika scenarion och den gör det också enkelt att välja enskilda faktorer och simulera om och om igen.

När Tyskland slutligen fick bita i gräset mot Sydkorea efter 2–0-förlusten står det nu klart att AI fick rätt – i alla fall än så länge.

För även om Tyskland på övertid lyckats besegra Sverige med 2–1 gjorde den tidigare 1–0-förlusten mot Mexiko att nationen redan har åkt ur turneringen.

Slutsatsen att sannolikheten var hög för att Tyskland skulle åka ut innan åttondelsfinalen hade AI bland annat kommit fram till genom att analysera hur tufft motstånd Spanien och Tyskland skulle möta längs vägen. 

Däremot hade AI:n även dragit slutsatsen att om Tyskland lyckas ta sig ändå till kvartsfinal så har båda länderna lika stor chans att vinna VM.

Men så är det alltså inte längre.

Stefan Carlsson är professor emeritus inom datavetenskap vid KTH tillika expert på artificiell intelligens och menar att det är felaktigt att tro att AI efter 100 000 simuleringar kan räkna ut vilket land som vinner.

Hur ser du på forest-metoden?

”Oavsett vilken del av metoden vi pratar om går det inte att använda den tekniken på problemet. Det är inte lösbart idag att förutsäga fotbollsmatcher via AI.”

Han tillägger:

”Det har inte med AI att göra, utan det är en ren tillfällighet att Tyskland åker ur turneringen.”

När VM avslutas den 15 juli återstår att se vem vinnaren är.

Zlatan Ibrahimovic har nyligen sagt att Sverige kommer att vinna, men redan innan VM drog AI slutsatsen att det är ynka 1 procents sannolikhet för det.

Frågan är ändå om inte sannolikheten för Sverige att vinna VM har ökat väsentligt efter 3–0-vinsten mot Mexiko, som även gav seger i ”dödens grupp”.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.