Fotograf: IKEA Press

700 Ikea-anställda erbjuds sluta på företaget

Ett hundratal medarbetare på Ikea i Skåne varslades redan i maj. Nu har ytterligare 700 anställda fått erbjudande om att sluta, bland annat till följd av e-handelssatsningar.

Det är 700 anställda på Inter Ikea Systems i Delft i Nederländerna samt i Malmö och Helsingborg som fått erbjudande om att lämna företaget, rapporterar HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5.se.

Inter Ikea Systems är den del av Ikea-koncernen som håller i franchising av varuhusen, och ansvarar dessutom för Ikea-varumärket, produktformgivning och immateriella rättigheter.

Tidigare i vår varslades ett 90-tal anställda i Malmö och ett 20-tal i Helsingborg, främst inom HR, hållbarhet marknadsföring och kommunikation.

Till grund för personalneddragningarna ligger bland annat en ny strategi med fokus på e-handel och ökade satsningar på mindre butiker i cityläge.

Läs även: Ikea kämpar på nätet – här är bolagen som vill ta över tronen

De 700 Inter Ikea Systems-anställda ska ha fått erbjudandet vid ett stormöte för några veckor sedan. I erbjudandet ingår finansiellt stöd på 12-24 månadslöner beroende på hur länge den anställde jobbat inom företaget.

Enligt Anne-Lie Dahl, representant för Unionenklubben på företaget, finns förståelse bland de anställda för Ikeas behov av omorganisering inför framtiden.

”Ikea måste utvecklas och förändras i en omvärld där digitaliseringen har skapat nya köpbeteenden bland kunder. Men det är klart att det blir en resa innan alla åter kan känna energi och glädje”, säger Anne-Lie Dahl till 8till5.se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.